Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Ερωτήματα για την ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου


Ερωτήματα για την ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου



Ο υπό ανοικοδόμηση ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης.

Στις 18 Οκτωβρίου 2014, έγινε η τελετή του αγιασμού και τοποθέτησης θεμελίου λίθου του ναού του Αγίου Νικολάου, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, στο Νότιο Μανχάταν. Η ομώνυμη εκκλησία είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πτώση των Δίδυμων Πύργων και θα ξανακτιστεί με σχέδια του Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει για να ξεκινήσει το έργο, δεκατρία χρόνια μετά την καταστροφή της εκκλησίας, και όπως είπε «ο Aγιος Νικόλαος δεν θα είναι πλέον μόνο μία ελληνορθόδοξη εκκλησία, αλλά θα γίνει Ιερό Εθνικό Προσκύνημα για όλους τους Ορθοδόξους και για όλο τον αμερικανικό λαό». Επίσης, δήλωσε ότι ο ναός υπολογίζεται να είναι έτοιμος σε 18 με 24 μήνες και θα κοστίσει η ανέγερσή του 38 εκατομμύρια δολάρια, με χωρητικότητα 150 ατόμων.
Καταρχάς, αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν και συνέβαλαν ώστε να ξανακτιστεί η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Επιπλέον, ως Ομογένεια θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους αξιωματούχους της Νέας Υόρκης που βοήθησαν για να ληφθεί η απόφαση ολοκλήρωσης του έργου, παρά τις γνωστές δυσκολίες και τα εμπόδια που τέθηκαν από διάφορους φορείς.
Δυστυχώς όμως, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστα ορισμένα τρανταχτά γεγονότα που δημιουργούν αρκετά και εύλογα ερωτήματα.
Πρόκειται για πράξεις και αποφάσεις που προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας.
Πρώτον, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου ήταν κληροδότημα ομογενών και ανήκε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Επομένως, πώς προέκυψε ο νέος ναός, με βάση τη συμφωνία της Αρχιεπισκοπής με το Port Authority της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, να μην ανεγερθεί στο ίδιο μέρος που αποτελούσε περιουσία της Αρχιεπισκοπής; Και εφόσον ήταν ιδιόκτητο οικόπεδο, γιατί η Αρχιεπισκοπή αποδέχτηκε να της παραχωρηθεί ο νέος χώρος με leasing (χρηματοδοτική μίσθωση) για 100 χρόνια;
Γιατί ο νέος ναός θα είναι μικρότερος κατά 50% τετραγωνικά πόδια από το αρχικό σχέδιο ανοικοδόμησης;
Γιατί η Αρχιεπισκοπή αποδέχτηκε την κατάργηση του όρου «Ελληνορθόδοξου» ναού και θα είναι πλέον διαθρησκευτικό κέντρο;
Γιατί επιλέχτηκε ο Ισπανός Καλατράβα; Με ποια διαφανή διαδικασία επιλογής, με ποια κριτήρια και με ποια χρηματική αμοιβή;
Γιατί θα χρειαστούν 38 εκατομμύρια δολάρια για να κτιστεί ο μικρός ναός του Αγίου Νικολάου που θα ονομάζεται «Ιερό Εθνικό Προσκύνημα»;
Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε αναγνωρισμένο εργολάβο της Νέας Υόρκης με ποιο ποσό θα αξιολογούσε το συνολικό κόστος οικοδόμησης του ναού, είμαι σίγουρος ότι, λογικά και αντικειμενικά, οι τιμές θα κυμαίνονταν από τέσσερα μέχρι επτά εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή δυο χιλιάδες δολάρια το τετραγωνικό πόδι, αστρονομικό ποσό. Πώς λοιπόν η Αρχιεπισκοπή κάνει λόγο για 38 εκατομμύρια δολάρια;
Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι Ελληνες μηχανικοί και αρχιτέκτονες προσφέρθηκαν να την σχεδιάσουν δωρεάν, ομοίως και εργολάβοι θα έκαναν το ίδιο (builders, plumbers, electricians και άλλοι), όπως επίσης και αγιογράφοι εξ Ελλάδος. Ολοι αυτοί παραμερίσθηκαν και η εργασία δεν εδόθη σε Ελληνες.
Γιατί λοιπόν αυτή η τακτική; Από πού σκέπτονται να συλλέξουν τα χρήματα ή μήπως οι Ελληνες της περιοχής είναι ανίκανοι ή ακατάλληλοι για το έργο αυτό; Ευτυχώς οι Ελληνες θαυματουργούν σ’ αυτά και έκτισαν Παρθενώνες!!!

Αρκετά πια! Σταματήστε επιτέλους την αδιαφορία σας σ’ αυτούς που συντηρούν την Εκκλησία. Ελεος…
Η ευθύνη ανήκει σε όλους μας. Είμαστε μέλη των κοινοτήτων, της Αρχιεπισκοπής, της Ομογένειας. Απαιτούμε καθαρές και διαφανείς διαδικασίες. Απαιτούμε πειστικές εξηγήσεις. Μας φτάσατε σε σημείο που να μην σας πιστεύουμε πια.
Ο Αγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης των θαλασσοδαρμένων ναυτικών. Η μικρή του εκκλησία στο Νότιο Μανχάταν είχε γίνει σύμβολο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Αυτό το σύμβολο θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει μετά την καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ενα σύμβολο ελληνικό και ορθόδοξο να μας φωτίζει και να μας καθοδηγεί!!!

1 σχόλιο: