Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Νέα Υόρκη: Σε σχέδια Καλατράβα ο Άγιος Νικόλαος

Νέα Υόρκη: Σε σχέδια Καλατράβα ο Άγιος Νικόλαος

Νέα Υόρκη: Σε σχέδια Καλατράβα ο Άγιος Νικόλαος

Για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκαν τα σχέδια της νέας εκκλησίας που επλήγη από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου  - Με έμπνευση από το Βυζάντιο και την Ανατολή

Έμπνευση από το Βυζάντιο και την Ανατολή αντλεί η καινούργια εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που θα χτιστεί σε σχέδια Σαντιάγκο Καλατράβα, για να αντικαταστήσει εκείνη που επλήγη από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκαν τα σχέδια της νέας εκκλησίας. Στις οκτώ εικόνες που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ο διάσημος Ισπανός αρχιτέκτονας, απεικονίζεται κτίριο που αντλεί στοιχεία από δύο σπουδαίες εκκλησίες της Ανατολής, που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη: την Αγία Σοφία και την Εκκλησία του Σωτήρος, στη Χώρα. Και οι δύο χρονολογούνται στους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού, χρησιμοποιήθηκαν ως τζαμιά και τελικά έγιναν μουσεία.

«Παρόλο που η οικουμενική προέλευση πιθανόν αντανακλά την εκπεφρασμένη επιθυμία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να δημιουργήσει ένα μέρος, όπου όλοι οι επισκέπτες θα νοιώθουν ευπρόσδεκτοι, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα πυροδοτήσει έναν νέο γύρο διαφωνιών για το ρόλο της θρησκείας στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Το 2010, τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσε η έντονη διαφωνία για την πρόταση να χτιστεί εκεί κοντά κέντρο της Μουσουλμανικής Κοινότητας και τέμενος», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.



Η καινούργια εκκλησία, όπως αναφέρεται, δεν θα έχει καμία σχέση με τον παλιό ταπεινό ναό. Θα κοστίσει 20 εκατ. δολάρια και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016.

«Εάν μου επιτρέπεται να παραθέσω τα λόγια του Ιησού "Ο οίκος μου θα αποκαλείται οίκος προσευχής για όλους τους ανθρώπους"», δήλωσε ο πάτερ Μαρκ Άρεϊ, εκπρόσωπος της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής “Θα είναι ανοιχτός σε όλους: στον πιστό, τον μη πιστό, τον Χριστιανό Ορθόδοξο, τον άθεο. Όποιος και αν είσαι, μπορείς να έρθεις σε αυτό τον χώρο και να βρεις παρηγοριά”, τόνισε.

Η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ, που ελέγχει το χτίσιμο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου θα νοικιάσει το μέρος όπου θα χτιστεί η εκκλησία στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής για 99 χρόνια. Σε αντάλλαγμα, η Αρχιεπισκοπή παραιτήθηκε από τα δικαιώματα της σε χώρο στην οδό Τσένταρ, για να διευκολύνει τα σχέδια της Λιμενικής Αρχής.



 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου