Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΜΑΣ

ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΜΑΣ
Του Γιώργου Σανιδά
Παναγία Κουνίστρα: η θαυματουργή πολιούχος της Σκιάθου που βρέθηκε να κουνιέται πάνω στον πεύκο υποδεικνύοντας τη θέση όπου ήθελε να χτιστεί το σπίτι της, εκεί όπου δύει ο ήλιος και γαληνεύει η φύση.
Κατευοδώτρα: μεταφέρθηκε από το Κάστρο στο Ξάνεμο να χαιρετά και να προστατεύει τους ναυτικούς και τους ταξιδιώτες
Γλυκοφιλούσα: έξω απ' το Κάστρο και πάνω στον βράχο αντέχουσα τις ανελέητες ριπές του ανέμου και της θαλάσσης τα αφρισμένα κύματα.
Μεγαλομάτα ή Καστριώτισσα: η εντυπωσιακή εικόνα της με τους τεράστιους οφθαλμούς φυλάσσεται στην ιερά Μητρόπολη των Tριών Ιεραρχών καθώς το σπίτι της κατέστη ερείπιο εν μέσω των ερειπίων του άλλοτε κραταιού Κάστρου
Λιμνιά: Είναι ο δεύτερος ενοριακός Ναός του νησιού, μέσα στην πόλη και στην κορυφή της ωραιότερης γειτονιάς με το ψηλό καμπαναριό της να φαίνεται από παντού. Δημιούργημα των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στο νησί στα τέλη του 19ου αιώνα από τη Λίμνη Ευβοίας. Εδώ φυλάσσεται η κάρα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Κεχριά ή του Αραδιά: θαυμάσιο μοναστηράκι χτισμένο μέσα στο δάσος του Αραδιά το οποίο διασχίζει κελαρυστή ρεματιά καταλήγουσα στη θάλασσα. Με σπάνιες τοιχογραφίες που κινδυνεύουν να χαθούν απ' την αδιαφορία των νεωτέρων Ελλήνων.
Δομάν ή Ντουμάν: Ὁ ναΐσκος ἦτο πενιχρός, ἀλλὰ διετηρεῖτο καὶ ἦτο λειτουργήσιμος, ήτο δὲ ἕν τῶν ὀλίγων ναϊδρίων, ὅσα ἐσώζοντο ὄρθια ἀπὸ τῆς παλαιᾶς ἐποχῆς». («Στὴν Ἁγὶ Ἀναστασιὰ» Ἀλεξ. Παπαδιαμάντη)
Στο Πυργί ή του Καρδάση: ένα από τα ωραιότερα ναίδρια του νησιού, μέσα σε οργιώδη βλάστηση στο δρόμο προς το Κάστρο, με καμπαναριό από ιστίο καραβιού που το κάνει να μοιάζει με πλοίο του βουνού!
Πρέκλα: ερείπιο κι αυτή μέσα στο Κάστρο. Η γλυκιά εικόνα της σώζεται ευτυχώς, στη Μητρόπολη των Τριών Ιεραρχών
Οδηγήτρια: μικρό εκκλησάκι εντός του ναού των Τριών Ιεραρχών
Ευαγγελίστρια: το ιστορικό μοναστήρι καύχημα όλου του νησιού, όπου σχεδιάστηκε και υψώθηκε το 1807, η πρώτη ελληνική σημαία με τα σημερινά χρώματα.
"Κάτω ἀπὸ τὴν ὑψηλόκρημνον κορυφὴν τῆς Καραφιλτζανάκας, παρακάτω ἀπὸ τὴν μυστηριώδη βρύσιν τοῦ Κανάκη, εἰς τὴν κορυφὴν τοῦ ρεύματος τοῦ Λεχονιοῦ πρὸς τὴν θάλασσαν". («Τὸ Χατζόπουλο» Ἀλεξ. Παπαδιαμάντη)
(φωτό του Πνευματικού Κέντρου απ' τα ερείπια της Παναγίας Πρέκλας στο Κάστρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου