Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Άγιος Αρτέμιος


Σήμερα παίδες η Εκκλησία μας εορτάζει την ιερά μνήμη του Αγίου Αρτεμίου του Μεγαλομάρτυρος! Πάμε να δούμε το Συναξάρι του, που αξίζει χρυσάφι!
Ο Άγιος Αρτέμης ζούσε στο Βυζάντιο, στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου, και ήταν πολιτικός. Οταν λέμε πολιτικός όμως, μην πάει ο νους σας σε τίποτα απατεώνες... Ο Αης Αρτέμης ήταν πιστός και ευλαβής Χριστιανός, κι αυτό αντανακλούσε πάνω στον βίο του και σε όλες του τις εκφάνσεις. Έτσι λοιπόν ο Μέγας Κωνσταντίνος εκτίμησε τις σπουδαίες
αρετές του Αη Αρτέμη, ηθικές και πολιτικές, και τον έκανε πατρίκιο, και μετά τον διόρισε και Δούκα στην Αλεξάνδρεια.
Το 357 μ.Χ ο Αυτοκράτορας Κωνστάντιος του έδωσε εντολή να πάει στην Πάτρα για να παραλάβει τα άγια λείψανα του Αγίου Αντρέα του Αποστόλου του Πρωτοκλήτου και να κάνει την ανακομιδή τους στην Κωνσταντινούπολη, για να φυλαχθούν μέσα στον Ναό των Αγίων Αποστόλων. Εκεί στην Πάτρα που έκατσε όσο έκατσε ο Αγιος, έκανε πλήθος αγαθοεργιών, ελεώντας τον κοσμάκη, τους αναξιοπαθούντες και κυρίως τους γέροντες, εξ ου και μέχρι και σήμερα υπάρχει στην Πάτρα περιοχή με το τοπωνύμιο "Γηροκομείο".
Λίγα χρόνια αργότερα, έφτασε στ αυτιά του Αη Αρτέμη ότι στην Αντιόχεια γινόταν χαμός... Ο Ιουλιανός ο Παραβάτης-Ρωμαίος Αυτοκράτορας, τελευταίος της δυναστείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου-βασάνιζε τους Χριστιανούς! Ω ρε μάνα μου... Ξεκινάει μια και δυο ο Αης Αρτέμης και πάει στην Αντιόχεια, για να στηλιτεύσει τα αίσχη του Ιουλιανού. Ο δε Ιουλιανός, όταν άκουσε τον αξιωματούχο του να τον ψέλνει αυστηρά, νευρίασε ο αχρείδης και διέταξε να τον πιασουν και να τον μαστιγώσουν.Δεν του έφτασε αυτό όμως για να βγάλει το κακό του άχτι, κι έτσι του έσπασε και τα κόκκαλα με πέτρες και, αφού είδε κι απόειδε ότι ο Άγιος γνώμη δεν άλλαζε, τον αποκεφάλισε κιόλας, προσφέροντας δόξη λατρεία τω Θεώ κι έναν ακόμα λαμπρό Άγιο στη χορεία των Αγίων Μαρτύρων, που με την παρρησία του μαρτυρίου τους μεταφέρουν τις δεήσεις μας στον θρόνο του Θεού...
Χρονια πολλά κι ευλογημένα στους Αρτέμηδες και στις Αρτεμίες που λατρεύουμε, και βεβαίως στη νήσο Μύκονο, της οποίας ο Άγιος Αρτέμιος είναι πολιούχος!
Καλημέρα κόσμεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!!!!!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου