Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Πανηγυρίζουν οι ναοί του Αγ.Δημητρίου στη Μαγνησία


Πανηγυρίζουν οι ναοί του Αγ.Δημητρίου στη Μαγνησία


Την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου πανηγυρίζει η Εκκλησία μας την Παρασκευή 26 Oκτωβρίου . Επίκεντρο του εορτασμού στην  Μητρόπολη Δημητριάδος θα είναι ο ομώνυμος Ιερός Ναός του Βόλου, όπου την παραμονή, στις 6.30 μ.μ. θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Στις 10.30μ.μ. θα ξεκινήσει ιερά Αγρυπνία, η οποία θα απολύσει στις 12.30 π.μ. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Στις 5μμ.. θα τελεστεί ο μεθεόρτιος Εσπερινός της εορτής του Αγίου Νέστορος, προστάτη των Ιεροπαίδων και Αναγνωστών της τοπικής Εκκλησίας. Θα ακολουθήσει η λιτάνευση στους δρόμους της ενορίας του ιερού Λειψάνου του Αγίου Δημητρίου, που φυλάσσεται στον Ναό και της εικόνας της Παναγίας Καναλιωτίσσης, η οποία φιλοξενείται στον Ναό, με την ευκαιρία της Ιεράς Πανηγύρεως.
Την μνήμη του Αγίου Δημητρίου πανηγυρίζουν επίσης:
Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Αλμυρού
Την παραμονή της εορτής, στις 7μ.μ. θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπαδοπούλου.
Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Φερρών
Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Αθανασίου Κολλά, ο οποίος θα κηρύξει τον θείο λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Αμφιλοχίου Μήλτου.
Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Πηλίου
Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Συμεών Γεωργιάδου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Αρχιμ. Επιφανίου Δημητρίου.
Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Αγίου Λαυρεντίου
Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Πρωτ. Αποστόλου Κόκορη, ο οποίος θα κηρύξει τον θείο λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Νεοχωρίου
Την παραμονή της εορτής, στις 7.30μ.μ., θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στις 5.30μ.μ. θα ψαλούν η Ιερά Παράκληση και τα Εγκώμια του Αγίου Δημητρίου.
Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Πινακατών
Την παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Πρωτ. Νικολάου Νασιώκα.
Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου ΠουρίουΤην παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, Προεξάρχοντος του Αρχιμ. Αμφιλοχίου Μήλτου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιμ. Σεβαστιανού Ζερβού.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Η Εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Βόλο

Η Εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Βόλο

Τελευταία ενημέρωση: 2018-10-22, 13:20:56
Η τοπική Εκκλησία θα βιώσει ένα ακόμη μοναδικό ιστορικό γεγονός: την έλευση στην πόλη του Βόλου της θαυματουργού Ιεράς Εικόνας τής Παναγίας Σουμελά, της προστάτιδας και εφόρου του Ποντιακού Ελληνισμού, από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και ομώνυμη Μονή της Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.
 Η Ιερά και Σεπτή Εικόνα της Παναγίας της Σουμελά θα αφιχθεί το απόγευμα της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου 2018, στις 5.30 το απόγευμα, στα προπύλαια του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, και θα την υποδεχθεί ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Ιερός Κλήρος και ο φιλάγιος λαός της Μητροπόλεώς.
Μετά την υποδοχή, θα ψαλεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος καί συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου. Στις 9.00 το βράδυ Μικρό Απόδειπνο.
Από την επομένη, Τρίτη 6 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, θα τελείται καθημερινά Όρθρος καί Θεία  Λειτουργία από τις 7.30-9.30 το πρωί. Στις  11.00 το πρωί θα ψάλλεται Ιερά Παράκληση προς την Παναγία Σουμελά, στις 6.00 το απόγευμα Εσπερινός και οι Χαιρετισμοί στην Παναγία και στις 9.00 το βράδυ  Μικρό Απόδειπνο.
Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, στις 8.30 το βράδυ θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή τής Συνάξεως των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, κατά την οποία θα τελεσθούν οι Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας.
 Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, το πρωί θα τελεσθεί Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνατίου, μετά Θείου Κηρύγματος καί στίς 11.30 το πρωί θα ψαλεί η τελευταία Ιερά Παράκληση προς τήν Παναγία Σουμελά, στο τέλος η Ιερά Εικόνα θα αναχωρήσει για να ενθρονισθεί καί πάλι στην περίπυστη και ιστορική Θεομητορική της καθέδρα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της Ιεράς Εικόνας ο  Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου θα παραμένει ανοικτός, από τις 7.00 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Ιστορικό της Εικόνας της Παναγίας Σουμελά

Στις πλαγιές του Βερμίου, κοντά στο χωριό Καστανιά, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της του Ιερού Προσκυνήματος "Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά". Πρόκειται για μια προσπάθεια αναβίωσης της περίφημης ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας σώζονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου.
Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν οι Πόντιοι, με πρωτεργάτη τον Φίλωνα Κτενίδη, ιδρυτή του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», το 1950 και ήδη στις αρχές του 1951 άρχισε να υλοποιείται. Τον Αύγουστο μάλιστα του ίδιου έτους μεταφέρθηκε η εφέστια εικόνα της Παναγίας που ζωγράφισε ο ίδιος ο Ευαγγελιστής Λουκάς από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, όπου και φυλάσσονταν.
ΤΟ προσκύνημα είναι πανελλήνιας ακτινοβολίας και πλήθη πιστών περνούν για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, ενώ χιλιάδες χριστιανοί συρρέουν τις ημέρες της πανηγύρεως.

«Δύο λέξεις που θυμίζουν τη ζωή, τα μαρτύρια

και τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού».

Η Εικόνα της Παναγίας κατά την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Αυτός ήταν ο άνθρωπος ο οποίος αποτύπωσε τη μορφή της Παναγίας πάνω σε ξύλο. Η εικόνα της Σουμελά μετά την κοίμηση του Ευαγγελιστού μεταφέρεται από τον μαθητή του Ανανία στην Αθήνα. «Στα τέλη του τετάρτου αιώνα (386 μ.Χ.) πέταξε η «Αθηνιώτισσα» Παναγία για το όρος Μελά του Πόντου».
Με εντολή και προτροπή της Παναγίας οι πρώτοι οικίτορες μετά την Παναγία του όρους Μελά του Πόντου είναι οι Βαρνάβας και Σωφρόνιος οι και κτήτορες της Ιεράς Μονής Της. Από το 386 μ.Χ. έως το 1922 μ.Χ. ζει στον ηρωικό και συνάμα μαρτυρικό Πόντο η Παναγία. «Απίστευτα γεγονότα συμπορεύονται με τη ζωή της Σουμελιώτισσας Πίσω από τα γεγονότα αυτά αισθάνεται κανείς την αγωνία και τον αγώνα της Σουμελιώτισσας που πασχίζει πώς να προστατέψει την πίστη και το γένος και να διατηρήσει αναλλοίωτη την Ελληνορθόδοξη ταυτότητά του και άσβεστη την εθνική και ιστορική του μνήμη».
«Ήρθαν όμως πιο δύσκολες, πιο τραγικές μέρες με τον ξεριζωμό (1922-1924). Τίποτε δεν μπόρεσε να ματαιώσει τον επάρατο ξεριζωμό Με τον ξεριζωμό, η Σουμελιώτισσα τάφηκε, με κοπετούς και θρήνους, από τους τελευταίους μοναχούς Της, στα αγιασμένα χώματά Της. Δέκα χρόνια θαμμένη Η απεριόριστη αγάπη των ξεριζωμένων και η λαχτάρα τους να ξαναπροσκυνήσουν την εικόνα Της, θέριευε την ελπίδα της απελευθέρωσής Της Η πίστη και η τόλμη έφεραν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα ήρθαν στο φως η Εικόνα, ο πολύτιμος Σταυρός με το Τίμιος Ξύλο και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο, που ήταν θαμμένα κοντά στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας» και το 1931 επιστρέφουν στην Ελλάδαστο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών. «Είκοσι χρόνια μουσειακό αντικείμενο. Η Παναγία και πάλι φώτισε ένα νοσταλγό Και η φαεινή εκείνη ιδέα του Φ. Κτενίδη δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα η Εικόνα παραδόθηκε στο Σωματείο «Παναγία Σουμελά» και το 1952 ενθρονίστηκε, με κάθε επισημότητα στην καινούργια Της βίγλα, πάνω στο υψίπεδο του Βερμίου Κανείς δεν ήταν δυνατόν να υποψιαστεί ότι η Παναγία Σουμελά σε λίγα μέσα χρόνια θα γινόταν Πανελλήνιο Προσκύνημα με παγκόσμια φήμη».
Η Παναγίας Σουμελά εορτάζει στις 15 Αυγούστου, ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
«Τα παραπάνω αποσπάσματα είναι από τα κείμενα του μακαριστού προέδρου του Ιδρύματος ¨Παναγία Σουμελά¨ +Παναγιώτη Τανιμανίδη».
πηγή

Υποδοχή της Παναγίας Καναλιώτισσας στον Αγιο Δημήτριο Βόλου

Υποδοχή της Παναγίας Καναλιώτισσας στον Αγιο Δημήτριο Βόλου

Τελευταία ενημέρωση: 2018-10-22, 11:31:30
Με την υποδοχή της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Καναλιώτισσας, η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου, στην Καλαμπάκα, άνοιξε η αυλαία των «Δημητρίων 2018», της εβδομάδος λατρευτικών εκδηλώσεως της ομώνυμης ενορίας της Νέας Δημητριάδας, επί τη εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου.
Την Εικόνα μετέφερε ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Νήφων Καψάλης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων και την υποδέχτηκε ο Κλήρος και ο λαός της ενορίας, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνό Κιαμέτη.
Ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Ηγουμένου π. Νήφωνος.
Η Ιεράς Εικόνα θα παραμείνει προς προσκύνηση στον Ναό έως την Κυριακή 28 Οκτωβρίου. Κατά την διάρκεια της παραμονής της, θα τελούνται ιερές Ακολουθίες.
Θεία Λειτουργία Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου
Το πρωί της Κυριακής 21/10, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου τελέστηκε η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος κήρυξε τον θείο Λόγο.
πηγή

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Άγιος Αρτέμιος


Σήμερα παίδες η Εκκλησία μας εορτάζει την ιερά μνήμη του Αγίου Αρτεμίου του Μεγαλομάρτυρος! Πάμε να δούμε το Συναξάρι του, που αξίζει χρυσάφι!
Ο Άγιος Αρτέμης ζούσε στο Βυζάντιο, στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου, και ήταν πολιτικός. Οταν λέμε πολιτικός όμως, μην πάει ο νους σας σε τίποτα απατεώνες... Ο Αης Αρτέμης ήταν πιστός και ευλαβής Χριστιανός, κι αυτό αντανακλούσε πάνω στον βίο του και σε όλες του τις εκφάνσεις. Έτσι λοιπόν ο Μέγας Κωνσταντίνος εκτίμησε τις σπουδαίες
αρετές του Αη Αρτέμη, ηθικές και πολιτικές, και τον έκανε πατρίκιο, και μετά τον διόρισε και Δούκα στην Αλεξάνδρεια.
Το 357 μ.Χ ο Αυτοκράτορας Κωνστάντιος του έδωσε εντολή να πάει στην Πάτρα για να παραλάβει τα άγια λείψανα του Αγίου Αντρέα του Αποστόλου του Πρωτοκλήτου και να κάνει την ανακομιδή τους στην Κωνσταντινούπολη, για να φυλαχθούν μέσα στον Ναό των Αγίων Αποστόλων. Εκεί στην Πάτρα που έκατσε όσο έκατσε ο Αγιος, έκανε πλήθος αγαθοεργιών, ελεώντας τον κοσμάκη, τους αναξιοπαθούντες και κυρίως τους γέροντες, εξ ου και μέχρι και σήμερα υπάρχει στην Πάτρα περιοχή με το τοπωνύμιο "Γηροκομείο".
Λίγα χρόνια αργότερα, έφτασε στ αυτιά του Αη Αρτέμη ότι στην Αντιόχεια γινόταν χαμός... Ο Ιουλιανός ο Παραβάτης-Ρωμαίος Αυτοκράτορας, τελευταίος της δυναστείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου-βασάνιζε τους Χριστιανούς! Ω ρε μάνα μου... Ξεκινάει μια και δυο ο Αης Αρτέμης και πάει στην Αντιόχεια, για να στηλιτεύσει τα αίσχη του Ιουλιανού. Ο δε Ιουλιανός, όταν άκουσε τον αξιωματούχο του να τον ψέλνει αυστηρά, νευρίασε ο αχρείδης και διέταξε να τον πιασουν και να τον μαστιγώσουν.Δεν του έφτασε αυτό όμως για να βγάλει το κακό του άχτι, κι έτσι του έσπασε και τα κόκκαλα με πέτρες και, αφού είδε κι απόειδε ότι ο Άγιος γνώμη δεν άλλαζε, τον αποκεφάλισε κιόλας, προσφέροντας δόξη λατρεία τω Θεώ κι έναν ακόμα λαμπρό Άγιο στη χορεία των Αγίων Μαρτύρων, που με την παρρησία του μαρτυρίου τους μεταφέρουν τις δεήσεις μας στον θρόνο του Θεού...
Χρονια πολλά κι ευλογημένα στους Αρτέμηδες και στις Αρτεμίες που λατρεύουμε, και βεβαίως στη νήσο Μύκονο, της οποίας ο Άγιος Αρτέμιος είναι πολιούχος!
Καλημέρα κόσμεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε!!!!!   

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

θα αναγνωστεί στις Εκκλησιές ένα Βαγγέλιο... μα τι Βαγγέλιο! Ωρολογιακή βόμβα!

Αύριο παίδες θα αναγνωστεί στις Εκκλησιές ένα Βαγγέλιο... μα τι Βαγγέλιο! Ωρολογιακή βόμβα! Πάμε να το ιδούμε.
"Εἶπεν ὁ Κύριος τὴν παραβολὴν ταύτην· ἐξῆλθεν ὁ σπείρων τοῦ σπεῖραι τὸν σπόρον αὐτοῦ. καὶ ἐν τῷ σπείρειν αὐτὸν ὃ μὲν ἔπεσε παρὰ τὴν ὁδόν, καὶ κατεπατήθη, καὶ τὰ πετεινὰ τοῦ οὐρανοῦ κατέφαγεν αὐτό· καὶ ἕτερον ἔπεσεν ἐπὶ τὴν πέτραν, καὶ φυὲν ἐξηράνθη διὰ τὸ μὴ ἔχειν ἰκμάδα· καὶ ἕ­­­­­τερον ἔπεσεν ἐν μέσῳ τῶν ἀκανθῶν, καὶ συμφυεῖσαι αἱ ἄκανθαι ἀπέπνιξαν αὐτό· καὶ ἕτερον ἔπεσεν εἰς τὴν γῆν τὴν ἀγαθήν, καὶ φυὲν ἐποίησε καρπὸν ἑκατονταπλασίονα. ᾿Επηρώτων δὲ αὐτὸν οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ λέγοντες· τίς εἴη ἡ παραβολὴ αὕτη. ὁ δὲ εἶπεν· ὑμῖν δέδοται γνῶναι τὰ μυστήρια τῆς βασιλείας τοῦ Θεοῦ, τοῖς δὲ λοιποῖς ἐν παραβολαῖς, ἵνα βλέποντες μὴ βλέπωσι καὶ ἀ­­­­κούοντες μὴ συνιῶσιν. ἔστι δὲ αὕτη ἡ παραβολή· ὁ σπόρος ἐστὶν ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ· οἱ δὲ παρὰ τὴν ὁδόν εἰσιν οἱ ἀκούσαντες, εἶτα ἔρχεται ὁ διάβολος καὶ αἴρει τὸν λόγον ἀπὸ τῆς καρδίας αὐτῶν, ἵνα μὴ πιστεύσαντες σωθῶσιν. οἱ δὲ ἐπὶ τῆς πέτρας οἳ ὅταν ἀκούσωσι, μετὰ χαρᾶς δέχονται τὸν λόγον, καὶ οὗτοι ρίζαν οὐκ ἔχουσιν, οἳ πρὸς καιρὸν πιστεύουσι καὶ ἐν καιρῷ πειρασμοῦ ἀφίστανται. Tὸ δὲ εἰς τὰς ἀκάνθας πεσόν, οὗτοί εἰσιν οἱ ἀκούσαντες, καὶ ὑπὸ μεριμνῶν καὶ πλούτου καὶ ἡδονῶν τοῦ βίου πορευόμενοι συμπνίγονται καὶ οὐ τελεσφοροῦσι. τὸ δὲ ἐν τῇ καλῇ γῇ, οὗτοί εἰσιν οἵτινες ἐν καρδίᾳ καλῇ καὶ ἀγαθῇ ἀκούσαντες τὸν λόγον κατέχουσι καὶ καρποφοροῦσιν ἐν ὑπομονῇ. Tαῦτα λέγων ἐφώνει· ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω".
Εκ του κατά Λουκάν Η 5-15.
Να αποτολμήσω και την απόδοση στη Νέα Ελληνική? Αντε, συν Θεώ πάμε το.
"Ειπε ο Κύριος τούτη την παραβολή: βγήκε ο σπορέας να σπείρει τον σπόρο του. Πάνω λοιπόν που έσπερνε, ενας σπόρος έπεσε στον δρόμο και τον καταπάτησαν οι διαβάτες κι ύστερα τον έφαγαν τα πουλιά του ουρανού. Ένας άλλος σπόρος έπεσε πάνω σε μια πέτρα και, ενώ φύτρωσε, μετά ξεράθηκε, γιατί δεν βρήκε δροσιά. Ένας παράλλος σπόρος έπεσε μέσα στα αγκάθια, και μεγάλωσαν μαζί του και τ' αγκάθια και τον κατέπνιξαν και πάει. Μα ένας άλλος έπεσε στη γη την καλή, και φύτρωσε, κι όχι μόνο φύτρωσε αλλά έδωσε και καρπούς εκατό φορές πιο πολλούς.
Τότε τον ρώτησαν οι μαθητές Του, "τι πάει να πει αυτή η παραβολή που μας είπες???" Κι Εκείνος αποκρίθηκε: "Σ εσάς δόθηκε να γνωρίσετε τα μυστήρια της Βασιλείας του Θεού, στους άλλους όμως δόθηκαν με παραβολές, έτσι ώστε κι αν βλέπουν, να μη βλέπουν, κι αν ακούν, να μην καταλαβαίνουν. Το λοιπόν, η παραβολή σημαίνει τούτο: ο σπόρος είναι ο λόγος του Θεού. Οι σπόροι που έπεσαν στον δρόμο είναι αυτοί που τον άκουσαν, αλλά ύστερα έρχεται ο διαβολος κι αρπάζει τον λόγο μέσα απ' την καρδιά τους, για να μην τυχόν και πιστέψουν και σωθούν. Οι σπόροι που έπεσαν πάνω στην πέτρα είναι αυτοί, που όταν ακούσουν τον λόγο τον δέχονται με χαρά, αλλά ρίζα δεν έχουν κι έτσι πιστεύουν πρόσκαιρα, οπότε στους καιρούς των πειρασμών τα παρατούν κι απομακρύνονται. Οι δε σπόροι που έπεσαν στ αγκάθια, είναι αυτοί που ναι μεν άκουσαν, αλλά πέφτουν με τα μούτρα στις έγνοιες της ζωής, στα λεφτά και στις ηδονές κι έτσι ο σπόρος πνίγεται και να προκόψει δεν προλαβαίνει. Οι σπόροι όμως που πέσανε στη γη την καλή, είναι αυτοί που με καρδιά καλή καγαθή άκουσαν τον λόγο, τον έκαναν δικό τους και με υπομονή φέρουν καρπούς, πολλούς καρπούς...
Και λέγοντας τους αυτά, είπε "όποιος έχει αυτιά να ακούσει, ας ακούσει""
Τι ερμηνεία να κάνω ρε παιδιά... Ο Χριστός μιλούσε απλά, απλά και στρωτά και όμορφα, για να Τον καταλαβαίνουν όλοι... Σπορέας είναι Εκείνος, ο Θεός. Σπόρος είναι ο λόγος Του. Η γη που θα πέσει το σπειρί είναι οι καρδιές μας.... Εκείνος σπείρει με λαχτάρα, να φυτρώσει ο καρπός και να κατακυριεύσει την υφήλιο γη, αλλά τι να γίνει που να, καμιά φορά ο σπόρος πέφτει πάνω σε έξυπνους και σε επιστήμονες, όπου σηκωθήκανε τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι ώφου μάνα μου, πέφτει πάνω σε αδιάφορους, σε αρνητές, σε βλάσφημους, σε βαριεστημένους, σε αχάριστους, πέφτει πάνω σε γνώμην έχοντες, "δεν ταιριάζουν στην εποχή μας αυτά" "μα είναι δυνατόν να ισχύουν αυτά στο σήμερα?" και αμάν και ζαμάν, πέφτει καμιά φορά και πάνω σε καμιά ψυχούλα που διψάει αλλά η ραθυμία και η ακηδία την κατακυριεύει και άντε γεια και ιδού, καμιά φορά, ξέρει Εκείνος, πέφτει ο σπόρος εκεί όπου η γη διψάει να γεννήσει καρπούς, και τότε ναι, εκεί βλέπεις έναν Υιό Φωτός, ένα Τέκνο Ημέρας, που μπορεί να μην έχει ούτε λεφτά, ούτε δόξες, ούτε μεγαλεία, ούτε θώκους ούτε τύφλες και μούτζες, αλλά ξέρεις ρε ηλίθιε ότι όταν ακουμπήσεις στον ώμο αυτού του καταφρονεμένου δεν πρόκειται να πέσεις ΠΟΤΕ, γιατί σε στηρίζει όχι εκείνος, αλλά μέσα απ' αυτόν ο ίδιος ο Θεός......
Θα ήθελα να γράψω ένα τόμο γι' αυτήν την παραβολή, αλλά ας περιοριστώ στον Οίκο της Μεγαλοδευτέρας εσπέρας.
Μη μείνωμεν έξω του Νυμφώνος Χριστού......
Καλή Κυριακούλα του Θεού να ξημερώσει.
Καληνύχτα κόσμεεεεεεεεεεεεεε!!!!!!!!!!   

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ Ένας ένδοξος νεομάρτυς του Χριστού από το Πήλιο

Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ Ένας ένδοξος νεομάρτυς του Χριστού από το Πήλιο

Agios_Stamatios_IVΜέσα στο πολυπληθές νέφος των νεομαρτύρων, οι οποίοι θυσίασαν την ίδια τους τη ζωή για τη χριστιανική πίστη κατά τη διάρκεια της σκοτεινής περιόδου της Τουρκοκρατίας και διδάσκουν τους σημερινούς νεοέλληνες με το αγωνιστικό τους φρόνημα και τη θαρραλέα ομολογία τους στον Ιησού Χριστό, συγκαταλέγεται και ο Άγιος νεομάρτυς Σταμάτιος από το χωριό Άγιος Γεώργιος Νηλείας του Πηλίου, ο οποίος μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Αυγούστου του 1680. Πληροφορίες για τον βίο και το μαρτύριο του Αγίου μας παρέχουν ο Ιωάννης Καρυοφύλλης, ο οποίος συνέγραψε σύντομο μαρτύριο του ενδόξου νεομάρτυρος, το Νέο Μαρτυρολόγιο, το οποίο όμως αναφέρει λανθασμένα την ημερομηνία του μαρτυρίου του και ο Αγιορείτης μοναχός Ιάκωβος Κωφός ο Νεοσκητιώτης, ο οποίος μαζί με το μαρτύριο εποίησε και ασματική ακολουθία προς τιμήν του.
Ο Άγιος Σταμάτιος γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Γεώργιος Νηλείας, το οποίο βρίσκεται κτισμένο σε υψόμετρο 620μ. στη βορειοδυτική πλευρά του Πηλίου. Ο ακριβής χρόνος γέννησής του δεν μας διεσώθηκε, αλλά σύμφωνα με την τοπική παράδοση υπήρξε απόγονος της μεγάλης οικογένειας των Σταματόπουλων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι οι κάτοικοι του χωριού Άγιος Γεώργιος Νηλείας επιδεικνύουν μέχρι σήμερα ερείπια παλαιού σπιτιού, το οποίο θεωρείται ως το πατρικό σπίτι του Αγίου, αλλά και παλαιά βρύση, η οποία φέρει την ονομασία «του Σταματόπουλου ή του Αγίου Σταματίου η βρύση».
Agios_Stamatios_IIIΓύρω στο 1680 έφτασε στην πατρίδα του Αγίου Σταματίου ένας αγάς ως εκπρόσωπος του Σουλτάνου για να μαζέψει τους βασιλικούς φόρους. Ο αγάς είχε τόσο μεγάλη αυταρχικότητα και ήταν τόσο παράλογες οι απαιτήσεις του, ώστε οι κάτοικοι αποφάσισαν να αποστείλουν στην Κωνσταντινούπολη ομάδα κατοίκων με επικεφαλής τον Σταμάτιο για να υπάρξει δίκαια κρίση και ελάφρυνση από τους δυσβάστακτους φόρους. Φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη ο Σταμάτιος με την αντιπροσωπεία των κατοίκων, απευθύνθηκαν στον βεζύρη, ο οποίος ήταν ο επίτροπος του Σουλτάνου. Όμως η προσπάθεια να βρουν ανταπόκριση και λύση στο πρόβλημά τους όχι μόνο δεν έφερε κανένα απολύτως αποτέλεσμα, αλλά απεναντίας προκάλεσε την οργή των Τούρκων, οι οποίοι τους καταδίωξαν με ξυλοδαρμούς και άγριες μαστιγώσεις. Μάλιστα ο Σταμάτιος ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας επέδειξε ιδιαίτερη γενναιότητα και τόλμη στην προσπάθειά του να σταματήσει η βάναυση μεταχείριση και η ανεπίτρεπτη αδικία σε βάρος των συμπατριωτών του. Η θαρραλέα  όμως στάση του, εξόργισε τόσο πολύ τον αγά, ώστε τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στον βεζύρη με την κατηγορία ότι ήταν μουσουλμάνος, κάποια δε στιγμή αρνήθηκε τον μωαμεθανισμό και ασπάσθηκε τη χριστιανική θρησκεία. Ο Σταμάτιος επέδειξε ξεχωριστή γενναιότητα και με παρρησία ομολόγησε ότι ουδέποτε υπήρξε μουσουλμάνος.
Στη θαρραλέα επιμονή του Αγίου ο βεζύρης τον παρέπεμψε στον ιεροδικαστή, στον οποίο και πάλι ο Σταμάτιος αρνήθηκε τη συκοφαντική κατηγορία ότι ήταν αρχικά μουσουλμάνος και έγινε μετά χριστιανός. Μάλιστα του προτάθηκε να ασπασθεί τώρα τον μωαμεθανισμό και του υποσχέθηκε την απόλαυση μεγάλων τιμών, αλλά και πλούτου και δόξας, αν ανταποκριθεί θετικά σ’ αυτό το κάλεσμα. Ο Σταμάτιος παρέμεινε όμως σταθερός και ακλόνητος στη χριστιανική του πίστη και με παρρησία ομολόγησε τον Ιησού Χριστό ως τον μόνο αληθινό Θεό. Η σταθερή επιμονή του Αγίου προκάλεσε τον εγκλεισμό του στη φυλακή, ενώ υποβλήθηκε σε πλήθος βασανιστηρίων. Μετά από μερικές ημέρες οδηγήθηκε και πάλι στον βεζύρη πιστεύοντας ότι θα έχει καμφθεί το αγωνιστικό του φρόνημα και η ακλόνητη πίστη του στον Χριστό. Για να επιτύχει μάλιστα τον σκοπό του, του υποσχέθηκε ακόμη μεγαλύτερες τιμές και δόξες. Όμως ο Σταμάτιος ομολόγησε τη χριστιανική του πίστη με ακόμη μεγαλύτερη γενναιότητα, δηλώνοντας ότι είναι αποφασισμένος και πρόθυμος να μαρτυρήσει για τον Χριστό.
Η θαρραλέα ομολογία πίστεως από τον Σταμάτιο προκάλεσε τόσο πολύ την οργή του βεζύρη, ώστε αποφάσισε να θανατώσει τον ένδοξο αθλητή και ομολογητή της πίστεώς μας. Έτσι δόθηκε αμέσως η εντολή να παραδοθεί ο Άγιος στον έπαρχο και στη συνέχεια να αποκεφαλισθεί. Ο Σταμάτιος σύρθηκε με βιαιότητα και οδηγήθηκε μπροστά στο βασιλικό παλάτι, το οποίο βρισκόταν δίπλα στην Αγία Σοφία, όπου στις 15 Αυγούστου του έτους 1680 έλαβε χώρα ο αποκεφαλισμός του. Μ’ αυτό τον τρόπο ο γενναίος αθλητής του Χριστού έλαβε τον αμάραντο στέφανο της δόξας για να λάμπει παντοτινά ως φαεινός αστέρας μέσα στο πνευματικό στερέωμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Οι αθλητικοί αγώνες και η θαρραλέα ομολογία πίστεως υμνούνται και γεραίρονται και μέσα από τις δύο ασματικές ακολουθίες, που συντάχθηκαν προς τιμήν του ενδόξου νεομάρτυρος. Η πρώτη ακολουθία εποιήθη το 1860, δηλαδή 180 χρόνια μετά το μαρτύριο του Αγίου, από τον Αγιορείτη μοναχό Ιάκωβο Κωφό τον Νεοσκητιώτη και εκδόθηκε  για πρώτη φορά το 1991 με δαπάνη του θεολόγου - συγγραφέως κ. Αποστόλου Ζαχαρού. Η δεύτερη ακολουθία εκδόθηκε το 1924 με δαπάνη του Γεωργίου Ιω. Παππόπουλου, ο οποίος και τη συνέθεσε, εκφράζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την τιμή και την ευλάβειά του στον Άγιο νεομάρτυρα Σταμάτιο.
Agios_Stamatios_IΗ μνήμη του Αγίου Σταματίου τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας την επομένη του μαρτυρίου του, δηλαδή στις 16 Αυγούστου, λόγω του ότι η ημέρα της μαρτυρικής τελειώσεώς του συμπίπτει με τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Με απόφαση του αειμνήστου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κυρού Χριστοδούλου (του και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος) ορίστηκε να τιμάται η μνήμη του Αγίου Σταματίου στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος την πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου. Η απόφαση αυτή ελήφθη, διότι στις 16 Αυγούστου εορτάζεται πανηγυρικά στο χωριό Άγιος Λαυρέντιος του Πηλίου ο Άγιος Απόστολος ο Νέος, ο οποίος μαρτύρησε δι’ αποκεφαλισμού στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Αυγούστου του 1686. Το γεγονός αυτό και σε συνδυασμό με το Νέο Μαρτυρολόγιο, στο οποίο ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης τοποθετεί το μαρτύριο του Αγίου Σταματίου στις 16 Αυγούστου, ημέρα μαρτυρίου του Αγίου Αποστόλου του Νέου, οδήγησε για πολλά χρόνια στην εσφαλμένη ταύτιση των δύο νεομαρτύρων Σταματίου και Αποστόλου, δεδομένου ότι και οι δύο μαρτύρησαν δι’ αποκεφαλισμού στην Κωνσταντινούπολη με διαφορά μιας μόνο ημέρας, επιπλέον δε κατάγονταν και από γειτονικά χωριά του Πηλίου.
Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Αγίου Σταματίου αποτελεί ο νεόδμητος ενοριακός ναός του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Άγιος Γεώργιος Νηλείας, στον οποίο έχει αφιερωθεί παρεκκλήσιο προς τιμήν του νεομάρτυρος. Επίσης παρεκκλήσιο επ’ ονόματι του Αγίου υπάρχει και στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νηλείας Πηλίου, όπου φυλάσσεται και μικρό τεμάχιο ιερού λειψάνου του.
Agios_Stamatios_IIΟ Άγιος Σταμάτιος τιμάται επίσης με ξεχωριστή ευλάβεια και στον ενοριακό ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου στην κωμόπολη Γυμνό της Εύβοιας, αλλά και στο ακριτικό αιγαιοπελαγίτικο νησί της Χίου, όπου στη θρησκευτική συνείδηση των κατοίκων οι φέροντες τα ονόματα Σταμάτιος και Σταματία εορτάζουν στις 16 Αυγούστου. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός, ότι στις 16 Αυγούστου 1992 τελέσθηκαν από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κυρό Διονύσιο τα εγκαίνια του περικαλλούς παρεκκλησίου του Αγίου Σταματίου, το οποίο ανεγέρθηκε με δαπάνη του εφοπλιστού κ. Σταματίου Φαφαλιού δίπλα από τον ιερό ναό της Ευαγγελιστρίας (Παναγίας Μουτσαίνης) στην κωμόπολη του Βροντάδου. Ο λαοφιλής στη Χίο Άγιος Σταμάτιος τιμάται επίσης στον ιερό ενοριακό ναό του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου πόλεως Χίου, όπου το αριστερό κλίτος είναι αφιερωμένο στη μνήμη του, και στο εξωκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου -Αγίου Σταματίου στο χωριό Βερβεράτο της Χίου, όπου τελείται πανήγυρις με μεγάλη προσέλευση πιστών από όλο το νησί.
Με τη διάδοση της τιμής του Αγίου Σταματίου και πέρα από τα γεωγραφικά όρια του Πηλίου και της Μαγνησίας δίδεται η ευκαιρία στους φιλάγιους χριστιανούς να οικοδομηθούν πνευματικά από την άθληση και το μαρτύριο του Αγίου και να ομολογήσουν με παρρησία το μεγαλείο της χριστιανικής πίστεως στους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς μας.
Αριστείδης Γ. Θεοδωρόπουλος
Εκπαιδευτικός
Βιβλιογραφία
  • Ζαχαρού Αποστόλου Ν., Ο Άγιος νεομάρτυρας Σταμάτιος ο εξ Αγίου Γεωργίου Νηλείας - Βόλου, Βόλος 1991.
  • πηγή