Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Σήμερα γιορτάζει το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας στο χωριό Βάστα Αρκαδίας.











***

*** *

*

*

Ο χρήστης Ζωή Στο Χωριό πρόσθεσε 9 νέες φωτογραφίες.

Σήμερα γιορτάζει το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας στο χωριό Βάστα Αρκαδίας. Χρόνια πολλά.
Ο ναός της Αγίας Θεοδώρας αποτελεί μοναδικό φαινόμενο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εκκλησία χτίστηκε μεταξύ του 1050-1100 προς τιμή της οσιομάρτυρας Θεοδώρας. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστα της Αρκαδίας, σε μια κατάφυτη ειδυλλιακή ρεματιά με πυκνό δάσος από θεόρατες βελανιδιές. Η οδική πρόσβαση γίνεται από το Ίσαρι.
Το παράξενο είναι ότι πάνω στην πέτρινη στέγη της εκκλησίας έχουν φυτρώσει 17 πανύψηλα δέντρα,
 κυρίως βελανιδιές, βάρους δεκάδων τόνων και ύψους 20 μέτρων! Το αξιοθαύμαστο, επίσης, είναι ότι τα δέντρα αυτά δεν έχουν εμφανείς ρίζες. Πολλοί επιστήμονες προσπάθησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο αλλά δεν τα κατάφεραν.
Σύμφωνα με το θρύλο, κατά το Μεσαίωνα η Θεοδώρα ήταν ένα φτωχό δεκαεπτάχρονο κορίτσι που καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στο σημείο εκείνο. Τις τελευταίες της στιγμές προσευχήθηκε στο Θεό ζητώντας ''το σώμα της να γίνει εκκλησία, τα χρόνια της να γίνουν δέντρα και το αίμα της να γίνει νερό να τα ποτίζει!'' Αργότερα οι συγχωριανοί της προς τιμή της έφτιαξαν ένα εκκλησάκι. Με την ολοκλήρωσή του έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι στη σκεπή είχαν φυτρώσει 17 ολόκληρα δέντρα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου