Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Πάσχα στην Όλυμπο της Καρπάθου! Μια εμπειρία μοναδική!

***





***
Πάσχα στην Όλυμπο της Καρπάθου! Μια εμπειρία μοναδική!
"Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος οικισμός στην Ελλάδα!”. Έτσι λένε όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν σε αυτό το μοναδικό το χωριό της Καρπάθου που ο χρόνος δεν κατάφερε ακόμα να το αγγίξει.
Τα σπίτια πάνω στο βουνό, στολίδια πολύχρωμα. Όλα με τον δικό τους φούρνο, με τον δικό τους ανεμόμυλο, εκκλησίες, μικρά δρομάκια, φιλόξενοι άνθρωποι, παραδοσιακές φορεσιές, έθιμα που διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.
Οι επισκέπτες μαγεύονται από την ομορφιά του. Οι γυναίκες πρωί-πρωί φουρνίζουν το ψωμί και το φαγητό. Πολλές φορούν το καβάι, την παραδοσιακή τους φορεσιά και μιλούν μια ντοπιολαλιά με πολλά δωρικά στοιχεία.
Το Πάσχα στην Όλυμπο της Καρπάθου είναι μια εμπειρία μοναδική. Τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, οι γυναίκες βάφουν τα πασχαλινά αυγά και ανάβουν τους λιθόχτιστους φούρνους για να ψήσουν σταυροκούλουρα και λαμπροκούλουρα, που προσφέρονται σε κάθε σπίτι από την Ανάσταση μέχρι και την Ανάληψη.
Κάθε βράδυ παρακολουθούν τον εσπερινό που πραγματοποιείται στην κεντρική εκκλησία του χωριού, την Κοίμηση της Θεοτόκου, Μια εκκλησιά με τοιχογραφίες από την εποχή της τουρκοκρατίας και ένα εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στην εκκλησία αυτή, οι γυναίκες μπαίνουν από την πίσω πόρτα, την πόρτα του «γυναικίτη».
Αν δεν έχετε πάει ακόμη στην πανέμορφη Όλυμπο της Καρπάθου, ευκαιρία αυτό το Πάσχα να το κάνετε! Και όταν με το καλό επιστρέψετε, μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας και τις δικές σας εμπειρίες!
Πηγή: Newsbomb.gr

***

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου