Η Παναγία Σπηλιανή, στο Βράχο της Νισύρου
Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλιανής, βρίσκεται στο Μανδράκι Νισύρου, πάνω σε έναν μεγάλο βράχο, ύψους 30 μ., τον «οξό», όπως τον ονομάζουν οι ντόπιοι. Το Καθολικό της Μονής, δηλαδή ο Ναός είναι μέσα σε μια σπηλιά, γι’αυτό πήρε το όνομα Σπηλιανή. Κατά την παράδοση, το 1400 μ.Χ., ένας γεωργός βρήκε μια μικρή εικόνα της Παναγίας, την οποία και μετέφερε στο Ναό της Παναγίας της Ποταμίτισσας. Μετά από κάποιες ημέρες η εικόνα εξαφανίστηκε για να βρεθεί στη συνέχεια μέσα σε μια σπηλιά, στην κορυφή ενός μεγάλου βράχου. Έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να χτίσουν στη σπηλιά μια εκκλησία και να τοποθετήσουν την εικόνα μέσα σε αυτή. Η περιοχή που βρέθηκε, αρχικά, η εικόνα από το γεωργό λέγεται μέχρι και σήμερα «βρετού».
Για να φτάσετε στην Ιερή Σπηλιά θα πρέπει να ανεβείτε 130 σκαλοπάτια. Η πρόσβαση γίνεται από τον κεντρικό δρόμο, στην περιοχή Λαγκαδιού, στο Μανδράκι, κοντά στο Ναό της Ποταμίτισσας. Ο κυρίως Ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και το παρεκκλήσι, που βρίσκεται δεξιά, στον Άγιο Χαράλαμπο. Θα δείτε το ξυλόγλυπτο τέμπλο (1725) με τις εικόνες του Χριστού, της Θεοτόκου με το Βρέφος, της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Αγίου Χαραλάμπους.
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, είναι επενδυμένη με ασήμι και έχει δυο όψεις. Στο ένα μέρος είναι η Παναγία που κρατάει το Χριστό και στο άλλο εικονίζεται ο Άγιος Νικόλαος. Είναι φιλοτεχνημένη με την τεχνοτροπία της ρώσικης σχολής και στο αριστερό χέρι της Παναγίας βρίσκεται ζωγραφισμένη, η μικρή εικόνα που είχε ανακαλυφθεί από το βοσκό.
Γιορτάζει στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, με πλήθος κόσμου να συρρέει στο μοναστήρι. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Νισύρου και γίνεται στο Μανδράκι. Ο εορτασμός ξεκινάει από την παραμονή, 14 Αυγούστου και κορυφώνεται στις 15 Αυγούστου, ανήμερα της γιορτής. Το πανηγύρι στήνεται στην κεντρική πλατεία, την πλατεία Ηλικιωμένης όπως λέγεται και συγκεκριμένα στο προαύλιο του Ζησιμοπούλειου Θεάτρου.
Η μουσική είναι ζωντανή και παίζουν ντόπιοι μουσικοί που κρατούν τα παραδοσιακά όργανα της Νισύρου, το βιολί, το σαντούρι και το λαούτο. Ο χορός κρατάει μέχρι το πρωί και θα δείτε, τους κατοίκους της Νισύρους, να χορεύουν με τις παραδοσιακές φορεσιές του νησιού, με τη βράκα οι άντρες και με το κεντητό πουκάμισο οι γυναίκες. Προσφέρεται σε όλους τους επισκέπτες, κοκκινιστά ρεβίθια, λόγω νηστείας, σαλάτα και ψωμί.
Τα πλοία της γραμμής, όταν φτάνουν στο λιμάνι γεμάτα προσκυνητές από τα Δωδεκάνησα, συνηθίζουν να σφυρίζουν κάτω από το βράχο του μοναστηριού, ως ένδειξη σεβασμού στην Παναγία και σε ανταπόδοση στο χαιρετισμό, οι ντόπιοι χτυπούν τις καμπάνες της Μονής. Το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής είναι αντρικό (πληροφορίες, τηλ. : 2242031125) και εκτός από τις 15 Αυγούστου γιορτάζει και στις 10 Φεβρουαρίου, στη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους.
ΑΛΛΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ
- 20 – 21 Ιουνίου, η γιορτή Αγίου Νικήτα, πολιούχου του νησιού, στο Μανδράκι.
- 30 Ιουνίου, των Αγίων Αποστόλων, στο χωριό Πάλοι.
- 22 – 23 Αυγούστου, στις 9 ημέρες μετά από την Κοίμηση της Θεοτόκου, στη Μονή «Παναγίας Κυράς», στον Εμπορειό. Στον περίβολο του μοναστηριού στήνονται τεράστια τραπέζια με φαγητά που φτιάχνουν οι γυναίκες του νησιού.
- 8 Σεπτεμβρίου, στο Γενέσιο της Θεοτόκου, στη Μονή της Παναγίας Ποταμίτισσας, στον Εμπορειό.
- 13 – 14 Σεπτεμβρίου, στη γιορτή του Τιμίου Σταυρού, στην ομώνυμη Μονή, κοντά στο χωριό Νικειά.
- 25 – 26 Σεπτεμβρίου, στη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, στο μοναστήρι στα Νικειά.
- 7 – 8 Νοεμβρίου, των Ταξιαρχών, προς τιμή του Αρχάγγελου Μιχαήλ, στον Εμπορειό.
- 21 Νοεμβρίου, στα Εισόδια της Θεοτόκου, στα Νικειά.
Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ, Ο ΝΙΣΥΡΙΟΣ
Ο Άγιος Νικήτας ο Νισύριος, πολιούχος της Νισύρου, ανήκε σε μια από τις επιφανέστερες οικογένειες του νησιού. Ο πατέρας του οδηγήθηκε στο οθωμανικό δικαστήριο, ως κατηγορούμενος. Φοβούμενος τη θανατική καταδίκη του, άλλαξε πίστη αυτός και η οικογένειά του και έγιναν μουσουλμάνοι. Μετακόμισαν στη Ρόδο, όπου εκεί μεγάλωσε ο Νικήτας, με το όνομα Μεχμέτ. Πάνω στο παιχνίδι, με άλλα παιδιά, τον φώναξαν «γκιαούρη» δηλαδή άπιστο. Όταν έμαθε το λόγο που τον αποκάλεσαν έτσι συγκλονίστηκε, εγκατέλειψε την οικογένειά του και πήγε στη Χίο, στη Νέα Μονή, όπου και ασκήτεψε. Βασανίστηκε από τους Τούρκους για την πίστη του και πέθανε, μετά από πολλά χτυπήματα στο κεφάλι, στις 21 Ιουνίου 1732, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Σήμερα η Τίμια Κάρα του Αγίου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Ιβήρων.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΙΣΥΡΟ
Από το λιμάνι του Πειραιά, με το πλοίο Blue Star Paros, όπου ενώνει τον Πειραιά με τα νησιά Πάρο-Νάξο-Αστυπάλαια-Κάλυμνο-Κώ-Νίσυρο-Τήλο-Σύμη-Ρόδο-Καστελόριζο. Το ταχύπλοο DODEKANISOS EXPRESS ενώνει, ορισμένες ημέρες, τη Νίσυρο με τα νησιά Ρόδο-Χάλκη-Τήλο-Κω-Κάλυμνο. Τέλος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, το πλοίο «Παναγία Σπηλιανή», ενώνει με καθημερινά δρομολόγια, τη Νίσυρο με τα Καρδάμαινα της Κω. Η Κως διαθέτει το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ιπποκράτης», με πολλές πτήσεις charters, από το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΝΙΣΥΡΟΥ
Δήμος Νισύρου, Μανδράκι, τηλ.: 22420 31203, 2242031550
ΔΙΑΚΟΜΙΧΑΛΗΣ TRAVEL-DIAKOMIHALIS TRAVEL, Μανδράκι, τηλ.: 2242031459, 6977735229,6932006894, 6932006894 G.A. Ferries, τηλ. : 2104582640, www.bluestarferries.com
DODECANESE SEAWAYS, www.dodecaneseseaways.com
Διεθνές Αεροδρόμιο Κω «Ιπποκράτης», τηλ. : 2242056000, 2242051591, 2242051567
*******
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου