Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

ΠΑΤΜΟΣ - Αξιοθέατα / Θρησκευτικά Μνημεία

ΠΑΤΜΟΣ - Αξιοθέατα / Θρησκευτικά Μνημεία

Η Πάτμος – το νησί της Αποκάλυψης ή Ιερουσαλήμ του Αιγαίου – όπως διεθνώς αποκαλείται, αποτελεί έναν μοναδικό προορισμό που συνδυάζει τον μυστικισμό και την κατάνυξη με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που κάθε αρχοντική γωνιά της προσφέρει, καλώντας σας σε ένα ταξίδι ατελείωτων και ποικίλων εμπειριών.
Το νησί όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος συνέγραψε το ιερό βιβλίο της Αποκάλυψης και ο Όσιος Χριστόδουλος ίδρυσε την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς προορισμούς παγκοσμίως, χωρίς παράλληλα να λείπει το ανεξάντλητο φυσικό κάλλος, η πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική παράδοση, οι γραφικοί οικισμοί και κολπίσκοι, αλλά και η πληθώρα τουριστικών δραστηριοτήτων που σε καλούν σε ένα ταξίδι Αποκάλυψης.
Το παραδοσιακό λευκό χρώμα, τα αρχοντικά και τα σοκάκια της Χώρας (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco), οι τρεις Ανεμόμυλοι του νησιού, η νυχτερινή ζωή στο γραφικό λιμάνι της Σκάλας αλλά και την κοσμοπολίτικη Χώρα, τα μονοπάτια και διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσουν οι επισκέπτες, το ειδυλλιακό τοπίο, οι όμορφες παραλίες και τα γύρω νησάκια όλα αρμονικά συνδυασμένα συνθέτουν έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.  
***




Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης
Τοποθετημένο στο λόφο μεταξύ της Σκάλας και της Χώρας, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης είναι ένα από τα σημεία αναφοράς όχι μόνο της Πάτμου, αλλά του χριστιανισμού παγκοσμίως. Το σπήλαιο αυτό αποτέλεσε το καταφύγιο του Ηγαπημένου Μαθητή του Ιησού Ιωάννη το 95 μ.Χ. , όταν ο αυτοκράτορας Δομητιανός τον εξόρισε στην Πάτμο, τιμωρώντας τον για την κήρυξη του λόγου του Θεού στην Έφεσο. Όπως καταθέτει όμως ο ίδιος ο Ιωάννης, δεν φτάνει στην Πάτμο ως ένας εξόριστος ηττημένος ή ένας πολιτικός κρατούμενος σε καιρούς χαλεπούς, αλλά ως εξόριστος «εν πνευματική αποστολή», συνεχίζοντας να μεταλαμπαδεύει το Λόγο και την Ουσία του Θεού.
Όπως ο ίδιος ο Ευαγγελιστής μαρτυρεί στην έναρξη του βιβλίου αυτού «Εγώ Ιωάννης, ο και αδελφός υμών και κοινωνός εν τη θλίψει και βασιλεία και υπομονή εν Χριστώ Ιησού, εγενόμην εν τη νήσω τη καλουμένη Πάτμω, δια τον Λόγον του Θεού και την μαρτυρίαν Ιησού. Εγενόμην εν πνεύματι εν τη Κυριακή ημέρα και ήκουσα οπίσω μου φωνήν μεγάλην ως σάλπιγγος λεγούσης […]|»
Στην εξορία του και σε αυτή την πνευματική του αποστολή τον συνοδεύει ο πιστός του μαθητής Πρόχορος. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, κατά τη διάρκεια της διαμονής του Ιωάννη στο σπήλαιο, σκίστηκε ο βράχος, και μέσα από τρεις μικρότερες σχισμές, που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα, ακούστηκε η φωνή του Θεού, που υπαγόρεψε στον Ιωάννη το Ιερό Βιβλίο της Αποκάλυψης. Ενδέχεται στο ίδιο μέρος να πραγματοποιήθηκε και η συγγραφή του 4ου κατά Ιωάννη Ευαγγελίου.
Από τον 17ο αιώνα ενσωματώθηκε δίπλα στο ιερό σπήλαιο ο ναός της Αγίας Άννας, ο οποίος χτίστηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο ως αφιέρωμα προς τη μητέρα της Θεοτόκου και την μητέρα του ίδιου του Οσίου που ονομαζόταν Άννα και της μητέρας του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού. Δεξιά του ναού βρίσκεται το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπου μέσα σε αυτό βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το Σπήλαιο αποτελεί μέρος ενός ενιαίου συγκροτήματος εκκλησιών και άλλων κτισμάτων (αποθήκες, κελιά, παρεκκλήσια) με το όνομα Αποκάλυψη.
Σήμερα, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης έχει διαμορφωθεί σε λατρευτικό χώρο, όπου δίνεται η δυνατότητα στον προσκυνητή να δει το χώρο στον οποίο γράφτηκε η Αποκάλυψη, να αγγίξει την τριπλή σχισμή στο βράχο, να επεξεργαστεί το σημείο στο οποίο αναπαυόταν ο Ευαγγελιστής, καθώς και να αγγίξει τα κοιλώματα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί, ενώ ακόμα έχει δημιουργηθεί σε ύψος ανθρώπινου αναστήματος το αναλόγιο του Προχόρου.
Το σπήλαιο της Αποκάλυψης αποτελεί ένα μέρος κατάνυξης, όπου ο προσκυνητής μπορεί να μυηθεί στην ομορφιά και το δέος με τη σιωπή, την αφή, την προσευχή και την ενόραση, καθώς με τα μάτια μπορεί να αφουγκραστεί την αίσθηση που γεννά η εικόνα του μεγαλοπρεπούς αυτού Ιερού Σπηλαίου.
Το 1999 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.




Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

To 1088 η Πάτμος με χρυσόβουλο παραχωρείται από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό στον Όσιο Χριστόδουλο τον Λατρηνό, έναν προικισμένο και μορφωμένο μοναχό από τη Βιθυνία, προκειμένου να ιδρύσει ένα Μοναστήρι προς τιμήν του Ευαγγελιστή Ιωάννη και με αυτόν τον τρόπο να θεμελιώσει και προδιαγράψει την μοίρα του νησιού.
Xτισμένη στην κορυφή της Χώρας, η Μονή δεσπόζει σε όλο το νησί και θυμίζει βυζαντινό κάστρο. Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι χτίστηκε στη θέση αρχαίου ναού της Aρτέμιδος και παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Περιβάλλεται από ακανόνιστο ορθογώνιο αμυντικό περίβολο που χρονολογείται από του τέλους του 11ου αιώνα μέχρι τον 17ο, ενώ από τη βυζαντινή περίοδο διατηρούνται το Kαθολικό, η τράπεζα και τα κελλιά.
Τον 11ο αιώνα ανοικοδομήθηκε το Καθολικό και κατά τον 12ο αιώνα προστέθηκαν τα παρεκκλήσια της Παναγίας και του Οσίου Χριστοδούλου. Στο παρεκκλήσι της Παναγίας, στη νότια πλευρά του καθολικού, ο ζωγραφικός διάκοσμος χρονολογείται στις τελευταίες δεκαετίες του 12ου αι., ενώ την ίδια εποχή και λίγο αργότερα τοιχογραφήθηκε η τράπεζα της Μονής, η οποία βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία του καθολικού.
Tα κελλιά είναι παρατεταγμένα στη νότια πλευρά του οχυρωματικού περιβόλου. Στη Μονή υπάρχουν επίσης παρεκκλήσια των μεταβυζαντινών χρόνων : του Aγίου Bασιλείου, του Aγίου Nικολάου, του Tιμίου Σταυρού, του Προδρόμου, των Aγίων Aποστόλων (1603). Δύο μικρότερα βρίσκονται έξω από τον περίβολο της μονής : του Aγίου Γεωργίου και του Aγίου Oνουφρίου (1611).
Περίφημη θεωρείται η πλουσιότατη Βιβλιοθήκη του Μοναστηριού και η Συλλογή των κειμηλίων του, τα σημαντικότερα δείγματα της οποίας μπορεί να θαυμάσει κανείς στο επισκέψιμο σκευοφυλάκιο, το οποίο περιλαμβάνει έργα αμύθητης αξίας, λειτουργικά αντικείμενα και σκεύη με καλλιτεχνική και παιδευτική αξία και σημασία, καθώς και αρχαιότητες κλασσικών και παλαιοχριστιανικών χρόνων.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το link: www.patmosmonastery.gr
Για να δείτε την ψηφιακή αναπαράσταση της Μονής μπορείτε να επισκεφθείτε το site:
https://www.google.com/culturalinstitute/u/0/collection/patmos-monastery?projectId=art-project
  • Επικοινωνία: 22470 20800




Βαπτιστήριο

Ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, βρίσκεται στη Σκάλα κοντά στην παραλία του λιμανιού και δίπλα σε αυτόν διατηρούνται τα ερείπια των κτισμάτων, τα οποία κατά την πρώιμη χριστιανική εποχή χρησιμοποιούνταν ως «βαπτιστήριο». Η Παράδοση αναφέρει ότι εκεί βάπτιζε τους Πατμίους ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ενώ άλλη παράδοση αναφέρει ότι εκεί στεκόταν ο Άγιος , όταν έστειλε στο βυθό της θάλασσας τον μάγο Κύνωπα. Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη είναι ενωμένη με το παρεκκλήσι του που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Πολύκαρπο.



Ιερά Μονή Ευαγγελισμού

Η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού, το μεγαλύτερο γυναικείο Μοναστήρι του νησιού, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και έχει εκπληκτική θέα προς τον κόλπο των Κήπων, αφού είναι χτισμένη στην άκρη του βράχου.
Το 1613 ο Ηγούμενος της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου έχτισε ένα ερημητήριο στο σημείο αυτό, αφιερώνοντάς το στον Άγιο Λουκά τον Ευαγγελιστή που τον θεράπευσε από μια θανατηφόρο νόσο. Το 1937 ο Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής μετέτρεψε το ερημητήριο σε Μονή χτίζοντας και νέα κτίσματα και το αφιέρωσε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου Μητρός Ηγαπημένου.
Οι εικόνες και οι τοιχογραφίες της Μονής χρονολογούνται από τον 15ο έως και τον 17ο αιώνα. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η μοναχή Ολυμπιάς, μαθήτρια του διάσημου αγιογράφου Φώτη Κόντογλου, η οποία αγιογράφησε σημαντικό αριθμό των εικόνων της Μονής, ενώ παράλληλα πέρασε την τέχνη στους δικούς της μαθητές.
 Η Μονή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την Ιταλική κατοχή, καθώς οι μοναχές στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την Ελληνική γλώσσα, ασχολήθηκαν με την διδασκαλία της στα μικρά παιδιά.
Σήμερα η μονή κατοικείται από μοναχές. Η κύρια δραστηριότητα τους είναι η κεντητική με την περιβόητη Πατινιώτικη βελονιά, η οποία λέγεται πως διατηρείται από την εποχή του Βυζαντίου. Άλλες ασχολίες τους είναι η Κηπουρική και η Μελισσοκομία, ενώ η Μονή αναπτύσσει μεγάλη φιλανθρωπική δραστηριότητα.
  • Η Μονή είναι επισκέψιμη καθημερινά (εκτός Παρασκευής) από τις 9.00 – 11.00 π.μ.
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας : 22470 31276/ 31336



Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής

Η γυναικεία Ιερά Μονή «Ζωοδόχος Πηγή» βρίσκεται νοτιοδυτικά της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Χώρα και ιδρύθηκε το 1607 από τον Ηγούμενο της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Παρθένιο Παγκώστα, ο οποίος την αφιέρωσε στην Παναγία (Ζωοδόχο Πηγή) και τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Ο προορισμός του Μοναστηριού ήταν να λειτουργεί σαν καταφύγιο χηρών, ορφανών αλλά και ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Η δισυπόστατη εκκλησία είναι διακοσμημένη με τοιχογραφίες από τον 16ο έως τον 18ο αιώνα,ενώ τα τέμπλα της είναι ξυλόγλυπτα και χρονολογούνται τον 16ο αιώνα.
Η εικόνα της Παναγιάς Ελεούσας στην εκκλησία της μονής θεωρείται θαυματουργή και το πρώτο καταγεγραμμένο θαύμα της χρονολογείται το 1956. Στη Μονή εγκαινιάστηκε το 2007 ένα μικρό μουσείο με ιερά σκεύη της Μονής. Η μονή γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου.
  • Η Ιερά Μονή είναι επισκέψιμη καθημερινά από τις 08:00 έως τις 12:00 π.μ. καθώς και από 17:00 έως 19:30 μ.μ. (εκτός από απογεύματα Σαββάτου)
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2247020800

Μονή Άγια των Αγίων

Γυναικεία Ιερά Μονή που ιδρύθηκε κατά τον 16ον αι. και βρίσκεται στην Χώρα Πάτμου.
Πριν αποφασίσετε να την επισκεφθείτε θα πρέπει να επικοινωνήσετε καθότι δεν έχει σταθερό ωράριο επισκέψεων.
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2247031030

Ιερά Καθίσματα

Ιερά ΚαθίσματαΤηλέφωνοΦωτογραφίες
Άγιοι Ανάργυροι (11ος αι.)
Αγ. Παντελεήμων Χιλιομοδίου (16ος αι.)
Όσιος Χριστόδουλος Αλυκών (17ος αι.)2247032994
Αγ. Γεώργιος του Αυλακιού (17ος αι.)
Παναγία του Γραβά (18ος αι.)22470 31388
Παναγία της Κουμάνας (18ος αι.)2247031489
Παναγίας του ΧΑΡΟΥ ΛΕΙΨΩΝ (17ος αι.)
Προφήτη Ηλία (18ος αι.)
Ασωμάτων (12ος αι.)2247031276
Παναγία του Μανδηλάκη (17ος αι.)
Παναγία του Κύκκου (17ος αι.)
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου ΛΕΙΨΩΝ (ΚΑΤΩ ΠΑΝΑΓΙΑ) (18ος αι.)
Μεταμόρφωση & Άξιον Εστίν ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ22470 33088
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ ΕΔΩ

**********













Εκκλησίες


Δημοτικές Εκλλησίες
Στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και στην κτηματολογική μερίδα του Δήμου Πάτμου ανήκουν οι ακόλουθες εκκλησίες:
  • Άγιοι Απόστολοι (Χώρα)
  • Η Μεγάλη Παναγία (Χώρα)
  • Ο Χριστός (Χώρα)
  • Ιερό Κάθισμα Αγίων Πάντων Απολλώ (Απολλώ)
  • Παναγία Γερανού (Γερανός)

Ενορίες
Ιερός ΝαόςΤοποθεσίαΤηλέφωνο
Μεγάλη ΠαναγίαΧώρα22470 32994
Παναγία των ΚοιμητηρίωνΧώρα22470 31979
Υπαπαντή του ΚυρίουΣκάλα22470 32518/ 31348
Αγ. Ιωάννης του ΠροδρόμουΣκάλα22470 33270/ 32994
Αγ. ΝικόλαοςΧώρα22470 32881/ 32345
Απόστολος ΘωμαςΝετιά22470 20800
Ευαγγελισμός της ΘεοτόκουΚάμπος22470 33230/ 31212
Μεταμόρφωση του ΣωτήροςΑρκιοί22470 31350/ 31388


******************

ΠΗΓΗ

http://www.patmos.gr/ / Αξιοθέατα / Θρησκευτικά Μνημεία
*******************************
"Έκλεψα" κι άλλες Ιερές Φωτογραφίες, από ΕΔΩ.
Τυχεροί όσοι πηγαίνουν, "ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ",
νοερά "ταξιδεύουμε" κι εμείς, χάρη στο ίντερνετ!
































2 σχόλια:

  1. Υγ. Όσο έκανα αυτή την ανάρτηση, έβρεχε καταρακτωδώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν σας λέω για την βροχή, τα μπουμπουνητά και τα του καιρού μας, μόνο να πω, πως οι "Φωτογραφίες" ανέβηκαν τρέχοντας!
    ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ
    και ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΜΟ!

    Μπορεί να μην έρχομαι εγώ, έρχονται όμως, φίλοι μου!
    Γι' αυτό "κοιτάζω" ότι θα δουν, δεν ξέρω καν, πως θα αισθανθούν!
    Εγώ προσωπικά, ακόμα κι έτσι... ΣΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΘΗΚΑ!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή