Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017

Γιορτάζει η Παναγιά! Γιορτάζει η Λέσβος!

****
πηγή

***


Γιορτάζει η Παναγιά! Γιορτάζει η Λέσβος!89
Γιορτάζει η Παναγιά! Γιορτάζει η Λέσβος!
Το "Καλοκαιρινό Πάσχα", όπως αποκαλείται ο Δεκαπενταύγουστος, κατά τον εορτασμό της Κοίμησεως της Θεοτόκου είναι μια θρησκευτική γιορτή που έχει κατ’ εξοχήν ελληνικό χρώμα... Οι σκηνές, όπου οι εικόνες της Παναγίας βγαίνουν για λιτανεία στα χέρια των πιστών, είναι μια ανάμνηση ανεξίτηλη από τότε που ήμασταν παιδιά. 
Panagia_Gorgona
Σε όποια γωνιά της Ελλάδας και αν πας, υπάρχουν παντού εκκλησίες, αλλά και μικρά ταπεινά ξωκλήσια αφιερωμένα στη Χάρη Της. Οσοι γνωρίζουν καλά τις ομορφιές της Λέσβου, δεν μπορεί να μη συγκινούνται στη θέα της μικρούλας Παναγιάς Γοργόνας, στη Σκάλα Συκαμνιάς. Ενα λιλιπούτειο εκκλησάκι στην άκρη του γιαλού, περήφανο και μοναχικό, που έγινε γνωστό από τα βιβλία του Μυριβήλη, απλώνοντας την αύρα του στο Αιγαίο.
Panagia_Kryfti_Plomari
Αλλά και την Παναγιά την Κρυφτή, στη Μελίντα, που εμφανίζεται λίτη μα επιβλητική, ακολουθώντας ένα μονοπάτι που οι ντόπιοι γνωρίζουν καλά. Ένα τοπίο μοναδικό, με απότομα ακρολιθιές, που στις ρίζες τους αναβλύζουν ζεστά νερά μέσα στο γαλαζοπράσινο του Αιγαίου, κρύβοντας διακριτικά την εικόνα της Παναγιάς, που βρήκε καταφύγιο εκεί, σε μια εγκοπή τούτων των βράχων.
Panagia_Agiasou1
Πιο γνωστή για το ιερό Της προσκύνημα αυτή τη μέρα, η Παναγιά η Βρεφοκρατούσα στην Αγιάσο, με χιλιάδες κόσμου να συρρέουν περπατώντας στον αυλόγυρο της εκκλησίας, έχοντας διανύσει 27 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη για χάρη Της.
Panagia_Petras
Επίσης, η Παναγιά η Γλυκοφιλούσα στην Πέτρα, χτισμένη πάνω στο βράχο, που για να την επισκεφθούν οι προσκυνητές χρειάζεται να ανέβουν 114 σκαλιά. Θέση οχυρή και απόρθητη, που κατά τους χρόνους της ηγεμονίας των Γατελούζων στη Λέσβο, αποτελούσε ένα μικρό φρούριο.
O Δεκαπενταύγουστος αποτελεί μια γιορτή που έχει ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Συνδέεται άμεσα με τη μοναδικότητα του προσώπου της Παναγίας στο έργο «της εν Χριστώ σωτηρίας» των ανθρώπων, αποτελώντας τη μεγαλύτερη από τις γιορτές που καθιέρωσε η Εκκλησία προς τιμήν της Μητέρας του Χριστού.
Χρόνια πολλά με κάθε ευτυχία στους εορτάζοντες, που είναι πολλοί... Μαρία, Δέσποινα, Μάριος, Παναγιώτης, Παναγιώτα, Θεοτόκης, Θεοτοκία, Κρυσταλλία, Λεμονιά και Γεσθημανή!
(Φωτό: plomaricity.gr, agiasoslesvoy.blogspot.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου