Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Άγιος Ρηγίνος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος Σκοπέλου



***
Άγιος Ρηγίνος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος Σκοπέλου
Ημερομηνία εορτής: 25/02/2020Άγιος Ρηγίνος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος Σκοπέλου
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 25 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.
Πολιούχος: Σκόπελος
Άγιοι που εορτάζουν: Αγιος Ρηγινος Ο Ιερομαρτυρας Επισκοπος Σκοπελου (; - 362)


Μέγεθος γραμματοσειράς κειμένου:Font ResizeFont ResizeFont Resize





Ἄσειτος εἶ Ῥηγῖνε τὴν προθυμίαν,
Κἂν δεινὸν ἐνσείσωσι πυκνὰ σοι ξίφη.
Βιογραφία
Ο Άγιος Ρηγίνος γεννήθηκε στην Λεβαδιά της Βοιωτίας στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. από ευσεβείς και ενάρετους γονείς, οι οποίοι τον βοήθησαν να λάβει την θύραθεν παιδεία αλλά και την ορθόδοξη αγωγή. Η αγάπη του για τον Κύριο και η πνευματική του πρόοδος τον μεταμόρφωσαν σε σκεύος εκλογής και σε ναό της Αγίας Τριάδας.

Ο Άγιος έζησε την εποχή που βασίλευσαν οι δύο υιοί του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο μεν Κωνστάντιος στην Κωνσταντινούπολη (Ανατολή), ο δε Κώνστας στη Ρώμη (Δύση). Και οι δύο διάδοχοι του Μεγάλου Κωνσταντίνου είχαν ανατραφεί με τις αρχές της χριστιανικής πίστεως, αλλά ο μεν Κωνστάντιος συνειδητά είχε αποδεχθεί τις αρχές του Αρειανισμού, ο δε Κώνστας παρέμεινε πιστός στις δογματικές αποφάσεις της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου. Και οι δύο είχαν ως κοινά χαρακτηριστικά της θρησκευτικής τους πολιτικής, αφ' ενός με την καταπολέμηση της εθνικής θρησκείας, αφ' ετέρου δε την υπεράσπιση της ενότητας της Εκκλησίας.

Η εκκλησιαστική τους πολιτική είχε ως συνέπεια όχι μόνο την συντήρηση, αλλά και την διεύρυνση της εκκλησιαστικής διασπάσεως μεταξύ των οπαδών και των αντιπάλων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου. Οι συνεχείς παρεμβάσεις, αυθαίρετες ή μη, στα εκκλησιαστικά πράγματα υπήρξαν πηγή εντάσεως στις αρειανικές έριδες του 4ου αιώνος μ.Χ.

Έτσι ο Άγιος απεστάλη στη νήσο Σκόπελο από τον θείο του Αχίλλειο (15 Μαΐου, πολιούχο της πόλεως της Λαρίσης), για να ενισχύσει τους εξορίστους που βρίσκονταν εκεί και να τους στερεώσει στην ορθόδοξη πίστη.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες του Συναξαριστή του Αγίου Αχιλλείου, ο Άγιος Ρηγίνος παρακολούθησε τις εργασίες της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου το 325 μ.Χ. μαζί με τον Αγιο Αχίλλειο. Όμως, μολονότι καταδικάστηκε ομόφωνα από τους Αγίους Πατέρες η αίρεση του Αρειανισμού, οι οπαδοί του Αρείου δεν εξέλιπαν και συνέχιζαν να διαδίδουν τις αιρετικές κακοδοξίες τους. Επικράτησε εκ νέου μεγάλη αναταραχή στους κόλπους της Εκκλησίας, κρίση και κατά συνέπεια χωρισμός σε δύο παρατάξεις, κάτι που ανησύχησε ιδιαίτερα τους δύο αυτοκράτορες Κωνστάντιο και Κώνστα. Τελικά οι δύο αυτοκράτορες συμφώνησαν να συγκληθεί μια νέα Σύνοδος στη Σαρδική (Σόφια). Πράγματι η Σύνοδος συγκλήθηκε το 343 μ.Χ. Έλαβε μέρος και ο Άγιος Ρηγίνος, ο οποίος ανασκεύασε όλες τις αιρέσεις με τον λόγο και την τόλμη της γνώμης του.

Μετά την λήξη της Συνόδου ο Άγιος Ρηγίνος επέστρεψε στη Σκόπελο. Αλλά και πάλι η Εκκλησία του Χριστού εκλυδωνίσθηκε και ταράχθηκε από τον αυτοκράτορα της Κωνσταντινουπόλεως Ιουλιανό τον Παραβάτη (361 - 363 μ.Χ.), ο οποίος θέλησε να επαναφέρει την θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων.

Στη διάρκεια των διωγμών που διέταξε ο βασιλέας, έφθασε στην Σκόπελο ο Έπαρχος της Ελλάδος και των Σποράδων. Αμέσως κάλεσε τον ποιμενάρχη της Σκοπέλου και του υπέδειξε να αλλάξει πίστη και να ασπασθεί την ειδωλολατρία. Όμως ο Αγιος περιφρόνησε την υπόδειξή του και ενέμεινε με πνευματική ανδρεία και σταθερότητα στην πατρώα ευσέβεια. Στις 25 Φεβρουαρίου του 362 μ.Χ. οδηγήθηκε για τελευταία φορά ενώπιον του Επάρχου. Στις προτροπές του να αρνηθεί τον Χριστό, ο Άγιος δεν έδωσε καμία απάντηση. Έτσι οδηγήθηκε στο στάδιο της νήσου, όπου υπέστη και άλλα φρικτά βασανιστήρια, και ακολούθως στη θέση «Παλαιό γεφύρι», όπου αποκόπηκε από τον δήμιο η τίμια κεφαλή του. Τη νύχτα οι Χριστιανοί παρέλαβαν το τίμιο σκήνωμα του Αγίου και το ενταφίασαν μέσα στο δάσος του υπερκείμενου λόφου, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα ο τάφος του.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Δεῦτε, πάντες, Ρηγῖνον άνευφημήσωμεν ἱερομάρτυρα θεῖον, τῆς Λεβαδείας βλαστόν καί Σκοπέλου ἐνθεώτατον ἐπίσκοπον, ὅτι ὀρθῶν προασπισθείς τῶν δογμάτων καί ὁδόν ἀνύσας τοῦ μαρτυρίου ἡμῶν θερμότατος πρέσβυς πρός τόν Θεόν τῶν πάντων γέγονε.




Αγιογραφίες / Φωτογραφίες
Άγιος Ρηγίνος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος Σκοπέλου
Άγιος Ρηγίνος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος Σκοπέλου
Άγιος Ρηγίνος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος Σκοπέλου
Άγιος Ρηγίνος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος Σκοπέλου
Το σημείο αποκεφαλισμού του Αγίου Ρηγίνου
Το σημείο αποκεφαλισμού του Αγίου Ρηγίνου
Άγιος Ρηγίνος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος Σκοπέλου
Άγιος Ρηγίνος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος Σκοπέλου


***
ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. Πριν λίγες μέρες, ήμουνα σ' ένα ανθοπωλείο και έδωσα προτεραιότητα σε μια κυρία, να πάρει την σειρά μου, μέχρι εγώ να διαλέξω τα δώρα που ήθελα.
    Όταν είδα να πληρώνει, ένα στεφανάκι με λουλούδια, σαν κι αυτά που βάζουμε στον Σταυρό της Σταύρωσης του Χριστού μας, απόρησα και την ρώτησα.
    Μου είπε, ότι είναι από την Σκόπελο, ότι εκεί έχουν τον Άγιο Ρηγίνο και το έθιμο είναι, αυτό.
    Την ρώτησα, αν μ' αφήνει να συμμετέχω κι εγώ, εν μέρει ... οικονομικά, ώστε να είναι, σα να πήγα... στην Χάρη Του!
    Συγκινήθηκα όταν μου είπε: "Ναι".
    Την Ευχαριστώ κι από δω.
    Βοήθειά της, και Όλων μας!
    Ο Άγιος Ρηγίνος, να μας προστατεύει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή