Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Ι.Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥ

Ι.Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΜΕΝΙΟΥ


ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
 Η ιστορία που συνοδεύει την εμφάνιση της Παναγίας σε ένα βοσκό

Αν αναζητήσουμε στο νομό Λάρισας ένα προσκύνημα της Παναγίας που να έχει απήχηση τόσο στο νομό Μαγνησίας όσο και σ’ όλη τη Θεσσαλία, αυτό δεν είναι άλλο από τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής ή της Παναγίας «Αρμενιώτισσας» στο Αρμένιο.
 

Ο ναός κτίστηκε το έτος 1886, στον τόπο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Πριν ενάμισι περίπου αιώνα, στο τότε Γκερλί (παλαιά ονομασία του Αρμενίου) κατοικούσε ο ταπεινός βοσκός Ιωάννης Αγριτζόμπανος. Σ” αυτόν το 1875 φανερώθηκε πολλές φορές η Παναγία, σύμφωνα με τις αφηγήσεις των γερόντων του χωριού, με την υπόδειξη να σκάψει για να βρει ένα Σταυρό και κουδουνάκια από θυμιατό, καθώς και μια πέτρινη πλάκα και κάτω απ’ αυτήν κατασκευασμένο πηγάδι με αγιασμό. Ο Ιωάννης αφηγήθηκε στους κατοίκους όλα τα παραπάνω και αυτοί συγκεντρώθηκαν για να κάνουν τις ανασκαφές. Πράγματι βρέθηκαν όλα αυτά για τα οποία έκανε λόγο ο Ιωάννης και τα οποία υπάρχουν μέχρι σήμερα στο ναό. Δεν συνεχίστηκαν όμως οι ανασκαφές για την εύρεση της ιεράς εικόνας της Παναγίας. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας, έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά, παραμένει θαμμένη στην περιοχή και θα αποκαλυφθεί κατά πρόνοια Θεού, μετά από ένα μεγάλο πόλεμο.

 

Την όμορφη εκκλησία της Παναγίας Αρμενιώτισσας επιλέγουν αρκετοί για να τελέσουν κάποιο Μυστήριο. Πολλοί προσκυνητές έρχονται κάθε μέρα στο ναό της Παναγίας του Αρμενίου, κυρίως την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, όποτε γίνεται η μεγάλη πανήγυρη του ναού, καθώς και την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή της Διακαινησίμου).

 

Στο χώρο υπάρχουν ξενώνες και επίσης φιλοξενείται το εκκλησιαστικό γηροκομείο (Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων) της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης, από το 2005, με δωρεά της κ. Ιωάννας Βλάχου-Παντελίδου.

INFO

Το προσκύνημα βρίσκεται σε ένα όμορφο αλσύλλιο, ένα χλμ. μετά το Αρμένιο (στον δρόμο προς Βόλο) και ανήκει στην ενορία του Αγίου Αθανασίου Αρμενίου. Τηλέφωνο: 2410-721223 και 2410-721629

πηγή: LARISSANET

1 σχόλιο:

  1. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα της Παναγίας, έργο του Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά, παραμένει θαμμένη στην περιοχή και θα αποκαλυφθεί κατά πρόνοια Θεού, μετά από ένα μεγάλο πόλεμο.

    Μόλις διάβασα αυτό, ανατρίχιασα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή