Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Γονυπετής στην Τήνο ο Ηλίας Γκότσης: Το άγνωστο τάμα που συγκινεί

Γονυπετής στην Τήνο ο Ηλίας Γκότσης: Το άγνωστο τάμα που συγκινεί

ԇ͏ӭ-ąʁЅ͔UÏՁӔϨӔɃ̉ϔՐ` PϠ ԇ͠ƙǠԏՠ͇Ӊϕ ʁԁ ԏ ĉnjőϠԙ͠ŏєSԉʙ͠Ŋć˙Ӆٍ)--ӔǠ֙ԏ ֙ԏ בǓԏӠ̐ύǓ//EUROKINISSI
Ποιο το άγνωστο τάμα του Ηλία Γκότση;
Το τάμα που έκανε λίγο προτού ταξιδέψει στον Αγιο Δομίνικο για να δοκιμάσει τις αντοχές του στην επιβίωση κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες αποκάλυψε ο Ηλίας Γκότσης.
Περίπου μία εβδομάδα μετά τη θριαμβευτική νίκη του στο «Survivor», ο γοητευτικός personal trainer, ο οποίος άφησε πίσω του στον τελικό του reality το μεγάλο φαβορί Κατερίνα Δαλάκα, παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη, κάνοντας γνωστό ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα πάει να προσκυνήσει την Παναγιά της Τήνου.
«Τον φετινό Αύγουστο θα πάω διακοπές σίγουρα στην Τήνο, γιατί έχω κάνει τάμα. Θα ανέβω γονυπετής μέχρι την εκκλησία της Τήνου, γιατί αυτό είναι ουσιαστικά το τάμα μου» δήλωσε ο Ηλίας Γκότσης στο περιοδικό «Down Town» και συνέχισε δίνοντας περισσότερες πληροφορίες.
«Πριν μπω στο παιχνίδι είχα πει “αν τελειώσει και γυρίσω υγιής από όλο αυτό, θα επισκεφθώ στα γόνατα την Παναγιά της Τήνου” και ευτυχώς όλα πήγαν καλά και ήρθε η ώρα να εκπληρώσω το τάμα μου.
Δεν σκέφτομαι αν θα με κοιτάνε περίεργα ή αν θα με τραβήξουν φωτογραφία εκείνη την ώρα, δεν νομίζω πως είναι ντροπή αυτό που θέλω να κάνω.
Την προσευχή μου θα πάω να εκπληρώσω. Είναι κάτι που θέλω πολύ να κάνω, το βρίσκω όμορφο και ιερό. Πιστεύω πολύ στον Θεό.
Ο προφήτης Ηλίας είναι ο προστάτης μου. Φοράω σταυρό και κομποσκοίνι και κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ κάνω την προσευχή μου».
Ο νικητής του «Survivor 2018» εξήγησε στη συνέχεια πως η πίστη του τον βοηθά να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του.
«Μεγάλωσα άλλωστε σε μια θρησκευόμενη οικογένεια, που κάθε Κυριακή πηγαίναμε στην εκκλησία, που ήμουν και παπαδάκι κρατώντας το εξαπτέρυγο, και μετά κατηχητικό. Ακόμη πηγαίνω στην εκκλησία. Οχι, βέβαια, κάθε Κυριακή, λόγω υποχρεώσεων.
Δίπλα ακριβώς από το σπίτι μου έχω την ενορία του Αγίου Γεωργίου. Ξυπνάω κάθε πρωί με τις καμπάνες, το ωραιότερο ξυπνητήρι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οσοι, λοιπόν, ταξιδέψετε στην Τήνο μέσα στον Αύγουστο έχετε τα μάτια σας ανοιχτά.
Μπορεί να πετύχετε τον Ηλία Γκότση να εκπληρώνει το τάμα του στην Παναγιά.

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Η Παναγία του Καζάν - Ρωσία - Σαν σήμερα

Η Παναγία του Καζάν

Ιερή εικόνα, που απεικονίζει το πρόσωπο της Παναγίας να στρέφεται τρυφερά προς τον Υιό Της, ο οποίος βρίσκεται σε όρθια θέση και ευλογεί. Γνωστή και ως «Θεοτόκος του Καζάν» ή «Η Μαύρη Παρθένος του Καζάν», κατέχει περίοπτη θέση στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση, ανακαλύφθηκε στις 8 Ιουλίου1579 στην πόλη Καζάν της Ρωσίας (πρωτεύουσα σήμερα της Δημοκρατίας του Ταταρστάν) από ένα νεαρό κορίτσι, ονόματι Ματρώνα. Το περιστατικό συνέβη λίγα χρόνια μετά την κατάκτηση της ταταρικής αυτής πόλης από τον Ιβάν Δ' τον Τρομερό (1552). Η εικόνα φυλασσόταν στο Μοναστήρι της Θεοτόκου του Καζάν, που χτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε, μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 1904, οπότε και εκλάπη.
Οι κλέφτες προφανώς έβαλαν στο μάτι τη χρυσή κορνίζα, η οποία ήταν στολισμένη με πολύτιμα πετράδια. Χρόνια αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε τους δράστες και ανακάλυψε την αμυθήτου αξίας κορνίζα, όχι όμως και την εικόνα, η οποία πρέπει να θεωρείται οριστικά χαμένη, αφού στην απολογία τους οι κλέφτες υποστήριξαν ότι την τεμάχισαν και την έκαψαν.
Η Ρωσική Εκκλησία ερμήνευσε την καταστροφή της εικόνας ως κακό σημάδι και ως πηγή δεινών για τη Ρωσία. Ο απλός θρησκευόμενος λαός συσχέτισε την καταστροφή της με την Επανάσταση του 1905, την ήττα της Ρωσίας στον Ρωσο-Ιαπωνικό Πόλεμο (1904-1905) και την Οκτωβριανή Επανάσταση (1917).
Η φήμη ότι μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση οι Μπολσεβίκοι την πούλησαν στο εξωτερικό, αποδείχθηκε ανυπόστατη. Πάντως, ένα αντίγραφο της Παναγίας του Καζάν περιφερόταν στο Λένινγκραντ κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από τους Γερμανούς(1941-1944), προκειμένου να ανυψώσει το ηθικό των σοβιετικών στρατιωτών. Τη μεσιτεία της Παναγίας του Καζάν επικαλέστηκαν, μεταξύ άλλων, οι Ρώσοι στρατηγοί Ντμίτρι Ποζάρσκι και Μιχαήλ Κουτούζοφ, για να βοηθήσει τη χώρα στην εκδίωξη των Πολωνών εισβολέων το 1612 και των Γάλλων του Ναπολέοντα το 1812.
Υπάρχουν περισσότερα από εξήντα αντίγραφα της Παναγίας του Καζάν, πολλά από τα οποία θεωρούνται θαυματουργά. Ένα αντίγραφο, που χρονολογείται από το 1730, αποκτήθηκε τη δεκαετία του '70 από το προσκύνημα της Παναγίας στο χωριό Φάτιμα της Πορτογαλίας (Το θαύμα της Φάτιμα) και μεταφέρθηκε στο Βατικανό το 1993. Ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος ΙΙ προσευχόταν επί 11 χρόνια στην εικόνα, έχοντας πει ότι η Παναγία του Καζάν «βρήκε ένα σπίτι και με συνοδεύει με το μητρικό βλέμμα της στα καθημερινά μου εκκλησιαστικά καθήκοντα».
Ο Ποντίφικας θέλησε να τη δωρίσει αυτοπροσώπως στο Πατριαρχείο της Μόσχας, αλλά οι κακές σχέσεις των δύο Εκκλησιών, εξαιτίας του ακανθώδους ζητήματος της Ουνίας, δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση του παπικού ταξιδιού στη ρωσική πρωτεύουσα. Στις 26 Αυγούστου 2004 το αντίγραφο της Παναγίας του Καζάν εκτέθηκε στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη και στη συνέχεια ταξίδεψε αεροπορικώς στη Ρωσία. Σήμερα φυλάσσεται στον Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Καζάν.
Στη Ρωσική Μονή Αγίου Παντελεήμονα του Αγίου Όρους φυλάσσεται αντίγραφο της Παναγίας του Καζάν, μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Στον ελλαδικό χώρο, αντίγραφα της Παναγίας του Καζάν υπάρχουν στο Καθολικό της Ιεράς Μονής της Παναγίας (Κερατέα), στο παρεκκλήσιο της Οσίας Ξένης της Ρωσίδος (Μάνδρα Αττικής) και στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλλιθέα Αττικής.
Η Παναγία του Καζάν είναι πολιούχος του Καζάν και προστάτιδα της Ρωσίας. Τιμάται στις 8 Ιουλίου και στις 4 Νοεμβρίου, ημέρα που η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Εθνικής Ενότητας. Παραδοσιακά, με την εικόνα της Παναγίας του Καζάν ευλογούνται οι αρραβώνες στη Ρωσία. Ναοί προς τιμή της Παναγίας του Καζάν έχουν κτισθεί στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη.

Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

ΣΚΙΑΘΟΣ Μονή Παναγιάς της Εικονίστριας ή Κουνίστρας - ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ - σχεδίασαν, ύφαναν και ύψωσαν την πρώτη γαλανόλευκη ελληνική σημαία, όπως την ξέρουμε σήμερα, γαλάζιο βάθος και λευκός σταυρός. Η σημαία ευλογήθηκε το Σεπτέμβριο του 1807, όπου παρέστη και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.



*************************

Η Πρώτη Ελληνική σημαία

Από τα μέσα του 18ο αιώνα και ως τις αρχές του 19ου αιώνα το Άγιο Όρος στην αρχή και κατόπιν και άλλες περιοχές ταράσσονται από θρησκευτική έριδα, το λεγόμενο κίνημα των κολλυβάδων, δηλαδή αν είναι κανονική ή μη η τέλεση μνημοσύνων την Κυριακή αντί του Σαββάτου, όπως γινόταν έως τότε σύμφωνα με την παράδοση.
Στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σκιάθο το 1807 είχε καταφύγει ο Νικοτσάρας, ένας εκ των ενδοξοτέρων αρχηγών των κλεφτών από τη Θεσσαλία. Μαζί με τον άλλο φημισμένο καπετάνιο Γιάννη Σταθά και τον πειρατικό στολίσκο τους διατηρούσαν συχνό ορμητήριο τη Σκιάθο.
Οι δύο τους σε συνεργασία με τον Όσιο Ηγούμενο Νήφωνα σχεδίασαν, ύφαναν και ύψωσαν την πρώτη γαλανόλευκη ελληνική σημαία, όπως την ξέρουμε σήμερα, γαλάζιο βάθος και λευκός σταυρός. Η σημαία ευλογήθηκε το Σεπτέμβριο του 1807, όπου παρέστη και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
top
Η αφορμή δόθηκε το 1754 κατά τη διάρκεια της οικοδομήσεως της σκήτης της Αγίας Άννης από τον Κυριακό. Οι υποστηρικτές των παραδόσεων ονομάστηκαν «Κολλυβάδες».
Από τις ηγετικές μορφές του κινήματος εκτός από το Σχολάρχη της Αθωνιάδος Νεόφυτο Καυσοκαλυβίτη, τον Ιερομόναχο Αθανάσιο Πάριο, το Μητροπολίτη Κορίνθου Μακάριο Νοταρά και το Νικόδημο τον Αγιορείτη, τον μετέπειτα Άγιο, ήταν και ο Ιερομόναχος Νήφων, ο οποίος γεννήθηκε το 1736 στη Χίο.
Ορφανός και από τους δύο γονείς του ήταν έμπορος στην Κωνσταντινούπολη, σε νεαρά ηλικία εγκαταλείπει το εμπόριο και μεταβαίνει στο Άγιο Όρος, αρχικά στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας και κατόπιν στη σκήτη του Παντοκράτορος, όπου εκάρη Μοναχός. Λόγω της έριδας, ο Νήφων με μια μικρή ομάδα Μοναχών μεταβαίνει λίγο πριν το 1755 αρχικά στη Σάμο, μετά στην Πάτμο, στο νησί Λειψώ του συμπλέγματος των Φούρνων, όπου κτίζει και μονύδριο και το 1755 στην Ικαρία, όπου ιδρύει την Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας στη θέση Λευκάδα.
Η επάνδρωση του Μοναστηριού δεν άργησε να γίνει και σύντομα η Ιερά Μονή απαριθμούσε 25 Μοναχούς. Μεταξύ αυτών και ο Γρηγόριος, καταγόμενος από τη Σκιάθο, που είχε έρθει από τη Σχολή της Πάτμου. Ο Γρηγόριος ήταν μοναχογιός του Χατζή-Σταμάτη, πλούσιου εμπόρου και κτηματία από τη Σκιάθο. Όταν κληρονόμησε τη μεγάλη περιουσία του πατέρα του ο Μοναχός Γρηγόριος παρότρυνε το Νήφωνα να μεταβούν στη Σκιάθο και οικοδομήσουν εκεί Μοναστήρι, αφού στην Ικαρία βρισκόταν σε δεινή κατάσταση.
Το 1794 μεταβαίνουν στη Σκιάθο, όπου στις 6 Ιουνίου του ιδίου έτους δίδεται η άδεια από τις αρχές της Σκιάθου να οικοδομήσουν το Μοναστήρι. Η Ιερά Μονή οικοδομήθηκε στη θέση Αγαλλιανού, όπου υπήρχαν ερείπια παλιού μονυδρίου, το συγκρότημα χτίστηκε από το 1794 έως το 1806 και κατέστη το προπύργιο των Κολλυβάδων κατά τη διάρκεια της έριδας και στους μετέπειτα χρόνους.
Ο Σκιαθίτης πεζογράφος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο λογοτέχνης Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, ο παπα – Γιώργης και ο λογιώτατος Επιφάνιος Δημητριάδης υπήρξαν τέκνα του πνεύματος των Κολλυβάδων. Αυτό συνέβαλε ώστε να ονομάζεται η Σκιάθος ως «νήσος των αγίων».
Μετά από 35 χρόνια ο Ιερομόναχος Νήφων επιθύμησε να μεταβεί στην Ικαρία, όμως δεν πρόλαβε καθώς αρρώστησε. Ζήτησε όμως από έξι Μοναχούς να μεταβούν στην Ικαρία και να ανακαινίσουν το εγκαταλελειμμένο Μοναστήρι. Ο Ιερομόναχος Νήφων κοιμήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1809 σε ηλικία 73 ετών. Υπήρξε ο πρώτος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ευαγγελιστρίας. Κατόπιν Ηγούμενος της Ιεράς Μονής διετέλεσε ο συνιδρυτής του Μοναστηριού Σκιαθίτης Ιερομόναχος Γρηγόριος.
Η προσφορά της Ιεράς Μονής στον αγώνα της παλιγγενεσίας το 1821 ήταν τεράστια. Υπήρξε κέντρο τροφοδοσίας, πόλος έλξης και καταφυγής των κλεφταρματολών της Θεσσαλίας, καθώς και άλλων περιοχών. Στο Μοναστήρι κατέφευγαν οι κλέφτες και οι αρματολοί, οι καπεταναίοι, με τα παλικάρια τους. Βοήθησε ηθικά και υλικά τα προεπαναστατικά κινήματα και την επανάσταση. Κατά τη διάρκεια του αγώνα κατέφυγαν εκεί τα γυναικόπαιδα που ακολουθούσαν τον Καρατάσο, όταν κινδύνευαν από πολεμικές επιχειρήσεις που γίνονταν στη Σκιάθο. Εκεί το 1839 έμεινε υπό περιορισμό στην Ιερά Μονή ο κληρικός και φιλόσοφος Θεόφιλος Καϊρης μετά από καταδίκη της Ιεράς Συνόδου.
Στο εσωτερικό της Ιεράς Μονής δημιουργείται η ορθογώνια αυλή, της οποίας το κέντρο καταλαμβάνει το Καθολικό. Η διάταξη των χώρων και η λειτουργία τους ακολουθεί πιστά τα πρότυπα του Αγίου Όρους, καθώς υπάρχουν αγιορείτικες μορφές της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Για τον επισκέπτη που εισέρχεται από την κύρια πύλη της Ιεράς Μονής υπάρχει μια στάση στη μικρή πύλη μπροστά από το διαβατικό. Από εκεί δεν αποκαλύπτεται άμεσα η υπόλοιπη αυλή. Φαίνεται μόνο ένα τμήμα της, η ανατολική όψη του Καθολικού και οι εσωτερικές όψεις των κτισμάτων της νότιας πτέρυγας..
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΕΚΕΙ


********
3 / 10
ΣΚΙΑΘΟΣ Μονή Παναγιάς της Εικονίστριας ή Κουνίστρας
ΣΚΙΑΘΟΣ Μονή Παναγιάς της Εικονίστριας ή Κουνίστρας
Βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ από την πόλη της Σκιάθου και φτάνει κανείς εκεί περνόντας μέσα από ένα υπέροχο πευκοδάσος.
Ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα και είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου).
Δίπλα στη Εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται η περιοχή Πεύκος της Παναγίας.Η λαική παράδοση αναφέρει πως η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε, όταν κατά την δύσκολη περίοδο της τουρκοκρατίας ο Ιερομόναχος Συμεών που ήταν καλόγερος σε ένα Μοναστήρι, είδε ένα φως να λάμπει κάποια νύχτα μέσα στο δάσος. Προσπάθησε να πλησιάσει πολλές φορές στο σημείο από όπου έφεγγε το φως αλλά κάθε φορά το φως χανόταν.
Μετά από προσευχή και νηστεία ήγε ξανά και τελικά βρήκε την Εικόνα της Παναγίας κρεμασμένη (κουνιόταν) σε ένα ψηλό πεύκο. Ένας νεαρός παπάς από το Ιερατείο του Κάστρου κατάφερε να την κατεβάσει.
Στη θέση της ανεύρεσης χτίστηκε το μοναστήρι το 1655 και ονομάστηκε ‘’της Κουνίστρας’’ είτε επειδή η Θαυματουργή εικόνα ‘κουνιόταν’ πάνω στο πεύκο, είτε από την ονομασία της περιοχής ‘κουνίστρες’ λόγω της συχνής ταλάντευσης των δέντρων από τον άνεμο. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι πως η εικόνα βρέθηκε κρεμασμένη στο δέντρο και έλαμπε σαν αστέρι γι΄ αυτό ονομάστηκε «εικών αστρία» (παραφθορά κονίστρια)
Λόγω των συνεχών πειρατικών επιδρομών το μοναστήρι είναι οχυρωμένο με πολεμίστρες. Το 1726 ανακαινίστηκε η Εκκλησία και το 1806 έγινε Σταυροπηγιακό. Στα χρόνια της αντιβασιλείας διαλύθηκε αλλά το 1841 ο μοναχός Διονύσιος το ανακαίνισε πλήρως. Είναι μονόκλιτη Βασιλική με τρούλο. Εσωτερικά, οι εξαιρετικές αγιογραφίες είναι δυο διαφορετικών χρονικών περιόδων, 1741 και 1805. Το τέμπλο είναι επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο.
Η Παναγιάς της Εικονίστρια ή Κουνίστρα είναι η πολιούχος του νησιού και γιορτάζει με λαμπρό πανηγύρι στα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου). Κάθε χρόνο, στη γιορτή του μοναστηριού οι πιστοί συγκεντρώνονται από την προηγούμενη στο μοναστήρι και ξενυχτούν στο προαύλιο, γύρω από αναμμένες φωτιές.
Ανήμερα της γιορτής γίνεται περιφορά της Εικόνας και λιτανεία από την πόλη προς το μοναστήρι. Επίσης λιτανεία γινόταν και κατά τον εορτασμό της Εύρεσης της Εικόνας, την Κυριακή μεταξύ 2-8 Ιουλίου.
Η εικόνα φυλαγόταν στο μοναστήρι αλλά τώρα βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών της Σκιάθου.
Showing image 3 of 10
  • ΣΚΙΑΘΟΣ Μονή Παναγιάς της Εικονίστριας ή Κουνίστρας
  • ΣΚΙΑΘΟΣ Μονή Παναγιάς της Εικονίστριας ή Κουνίστρας
  • ΣΚΙΑΘΟΣ Μονή Παναγιάς της Εικονίστριας ή Κουνίστρας
  • ΣΚΙΑΘΟΣ Μονή Παναγιάς της Εικονίστριας ή Κουνίστρας
  • ΣΚΙΑΘΟΣ Μονή Παναγιάς της Εικονίστριας ή Κουνίστρας
  • ΣΚΙΑΘΟΣ Μονή Παναγιάς της Εικονίστριας ή Κουνίστρας
  • ΣΚΙΑΘΟΣ Μονή Παναγιάς της Εικονίστριας ή Κουνίστρας
  • ΣΚΙΑΘΟΣ Μονή Παναγιάς της Εικονίστριας ή Κουνίστρας
  • ΣΚΙΑΘΟΣ Μονή Παναγιάς της Εικονίστριας ή Κουνίστρας
  • ΣΚΙΑΘΟΣ Μονή Παναγιάς της Εικονίστριας ή Κουνίστρας
ΣΚΙΑΘΟΣ Μονή Παναγιάς της Εικονίστριας ή Κουνίστρας
Βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ από την πόλη της Σκιάθου και φτάνει κανείς εκεί περνόντας μέσα από ένα υπέροχο πευκοδάσος.
Ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα και είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου).
Δίπλα στη Εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται η περιοχή Πεύκος της Παναγίας.Η λαική παράδοση αναφέρει πως η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε, όταν κατά την δύσκολη περίοδο της τουρκοκρατίας ο Ιερομόναχος Συμεών που ήταν καλόγερος σε ένα Μοναστήρι, είδε ένα φως να λάμπει κάποια νύχτα μέσα στο δάσος. Προσπάθησε να πλησιάσει πολλές φορές στο σημείο από όπου έφεγγε το φως αλλά κάθε φορά το φως χανόταν.
Μετά από προσευχή και νηστεία ήγε ξανά και τελικά βρήκε την Εικόνα της Παναγίας κρεμασμένη (κουνιόταν) σε ένα ψηλό πεύκο. Ένας νεαρός παπάς από το Ιερατείο του Κάστρου κατάφερε να την κατεβάσει.
Στη θέση της ανεύρεσης χτίστηκε το μοναστήρι το 1655 και ονομάστηκε ‘’της Κουνίστρας’’ είτε επειδή η Θαυματουργή εικόνα ‘κουνιόταν’ πάνω στο πεύκο, είτε από την ονομασία της περιοχής ‘κουνίστρες’ λόγω της συχνής ταλάντευσης των δέντρων από τον άνεμο. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι πως η εικόνα βρέθηκε κρεμασμένη στο δέντρο και έλαμπε σαν αστέρι γι΄ αυτό ονομάστηκε «εικών αστρία» (παραφθορά κονίστρια)
Λόγω των συνεχών πειρατικών επιδρομών το μοναστήρι είναι οχυρωμένο με πολεμίστρες. Το 1726 ανακαινίστηκε η Εκκλησία και το 1806 έγινε Σταυροπηγιακό. Στα χρόνια της αντιβασιλείας διαλύθηκε αλλά το 1841 ο μοναχός Διονύσιος το ανακαίνισε πλήρως. Είναι μονόκλιτη Βασιλική με τρούλο. Εσωτερικά, οι εξαιρετικές αγιογραφίες είναι δυο διαφορετικών χρονικών περιόδων, 1741 και 1805. Το τέμπλο είναι επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο.
Η Παναγιάς της Εικονίστρια ή Κουνίστρα είναι η πολιούχος του νησιού και γιορτάζει με λαμπρό πανηγύρι στα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου). Κάθε χρόνο, στη γιορτή του μοναστηριού οι πιστοί συγκεντρώνονται από την προηγούμενη στο μοναστήρι και ξενυχτούν στο προαύλιο, γύρω από αναμμένες φωτιές.
Ανήμερα της γιορτής γίνεται περιφορά της Εικόνας και λιτανεία από την πόλη προς το μοναστήρι. Επίσης λιτανεία γινόταν και κατά τον εορτασμό της Εύρεσης της Εικόνας, την Κυριακή μεταξύ 2-8 Ιουλίου.
Η εικόνα φυλαγόταν στο μοναστήρι αλλά τώρα βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών της Σκιάθου.