Όπως τονίζεται, «το έθιμο αυτό συνεχίζεται ανελλιπώς εβδομήκοντα πέντε και πλέον χρόνια. Οι ευλαβείς πιστοί υποδέχονται τον Άγιο Γεράσιμο στην εκκλησία τους για ένα τριήμερο με κέντρο την ημέρα της Μεσοπεντηκοστής. Και ιδιαίτερα τώρα που βιώνουν μια δύσκολη περίοδο κοινωνικής, πολιτιστικής και πνευματικής κρίσης, όλοι προσφεύγουν ολόψυχα στον Θαυματουργό τοπικό μας Άγιο και εκζητούν τον φωτισμό Του, την ευλογία Του και τη στήριξή Του. Θεωρούν δε μεγάλη ευλογία να συμμετέχουν κάθε χρόνο στη συνοδεία του Αγίου άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι πεζοί σε μια τρίωρη περίπου διαδρομή, με συμμετοχή Ιερέων, ψαλτών και λαϊκών που πρόθυμα βοηθούν στη μεταφορά της Τιμίας Κάραςκαι της Εικόνας του Αγίου.
Όπως κάθε χρόνο λοιπόν έτσι και φέτος, η πομπή θα ξεκινήσει από την Ι. Μονή Μακρινίτσης την Τρίτη 1η Μαïου και ώρα 3 μ.μ. με τη συνοδεία του Καθηγουμένου της Ι.Μονής Φλαμουρίου Αρχιμανδρίτου Συμεών και πλήθους πιστών και δια μέσου των περιοχών Καλογρίτσας, Παλιάμπελων και Κουτρίτσας , με ενδιάμεσες στάσεις ευλογίας και δεήσεων στα κτήματα, θα φθάσει στις 7 μ.μ. στην Εκκλησία της Παναγίας Φυτόκου, όπου, με τη φροντίδα του πατρός Νεκταρίου Παναγιωτακόπουλου, Ιερέως της Ενορίας μας, θα γίνει πανηγυρική τελετή υποδοχής με την παρουσία πλήθους πιστών. Θα επακολουθήσει Πανηγυρικός Εσπερινός, αρτοκλασία, θείον κήρυγμα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιον, λιτάνευση της Τιμίας Κάρας και της Εικόνας πέριξ του Ιερού Ναού και τελικά Ολονυκτία, την οποία θα τελέσει ο Γέροντας Συμεών.
Την επαύριο Τετάρτη 2 Μαϊου θα τελεσθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, θείον κήρυγμα υπό του Αρχιμανδρίτου πατρός Επιφανίου Δημητρίου και Αγιασμός για την ευόδωση της γεωργικής παραγωγής της περιοχής και το απόγευμα Εσπερινός και Παράκληση.
Την Πέμπτη τέλος, μετά τη Θ.Λειτουργία, ο Άγιος θα επιστρέψει στην Ιερά Μονή Μακρινίτσης .
Για την εξυπηρέτηση των πιστών προκειμένου να μεταβούν στο Φυτόκο και να επιστρέψουν, θα δρομολογηθούν Λεωφορεία της Αστικής γραμμής Νο 2 ως ακολούθως: Τρίτη 1/5 : 6. 00΄μ.μ., 6. 30΄μ.μ., 8. 3 0΄και 8. 45΄μ.μ., Τετάρτη 2/5 : 8. 00΄π.μ. , 8. 30΄π.μ. , 10. 45΄και 11.00΄π.μ., 6.00΄μ.μ., 6.30΄μ.μ., 9.30΄και 9,45΄μ.μ.