Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Ομιλία του λαογράφου κ Νίκου Διαμαντάκου, με θέμα την ιστορία του μοναστηριού των Αγιών Ταξιαρχών στη Ζαγορά.

Αν δεν είσαι στο Φεις, ζεις στον κόσμο σου!

***


***
Το ΔΣ του συλλόγου Ζαγοριανών Βόλου σας προσκαλεί την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 6 μ μ στο ξενοδοχείο
ΡΑΡΚ,
στην ομιλία του λαογράφου κ Νίκου Διαμαντάκου,
με θέμα
την ιστορία του μοναστηριού των Αγιών Ταξιαρχών στη Ζαγορά.
Σας περιμένουμε όλους.

***
...Είναι από ΕΚΕΙΝΕΣ τις στιγμές, που τελευταίως χάνω, είτε γιατί αργώ να τις μάθω, είτε γιατί "τυγχάνει" και να μη μπορώ!
ΑΞΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ, έτσι κι αλλιώς, ΟΣΟ και το ΘΕΜΑ του!
"ΕΥΓΕ" και στον Σύλλογο, κι ας μην είμαι άξια να μιλάω γι' αυτόν!

***
Apostolis Sam προς ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΓΟΡΙΑΝΩΝ ΒΟΛΟΥ
ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΉ ΤΟΝ Ν ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΉΡΙ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΖΑΓΟΡΆΣ

***



  • Αργυρουλα Βοσταντζη Τσιακαλου Άλλη μια επιτυχημένη και συγκινητική βραδιά οργάνωσε ο σύλλογος Ζαγοριανων Βολου στο ξενοδοχείο Παρκ.Κεντρικος ομιλητής ήταν για άλλη μια φορά ο πολυγραφοτατος αξιολογοτατος και αγαπημένος μας συγγραφέας και δάσκαλος κ.Νικος Διαμαντακος.Ακαματος εργάτης των γραμμάτων και της τοπικής μας ιστορίας κάνει την αγαπημένη μας ιδιαίτερη πατρίδα τη Ζαγορά περήφανη καθώς και όλους εμάς.Συγχαρητηρια Νίκο υγεία να έχεις !Συγχαρητήρια και στα μέλη του συλλόγου μας.Παντα επιτυχίες!
    2



  • Αργυρουλα Βοσταντζη Τσιακαλου Τα μνημεία ιστορικά και θρησκευτικά είναι πάντα εκεί στην αγαπημένη μας Ζαγορά .Μπορούν να γίνουν πόλος έλξης για όλον τον κόσμο αρκεί να αναδειχθούν να συντηρηθούν στο μέτρο των δυνατοτήτων.Ενα τέτοιο θρησκευτικό μνημείο είναι και η Μονη Ταξιαρχών Ζαγοράς την οποία ανέδειξε χθες βράδυ ο κ.Νικος Διαμαντακος.Ελπιζουμε να ανακτήσει πάλι την αίγλη της!
    2


***
Απο την εκδήλωση του συλλόγου των Ζαγοριανών στο Βόλο με ομιλητή τον Ν.Διαμαντάκο.

***














***



Τις φωτογραφίες εννοείται, όλες τις "έκλεψα"!

Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας

***
Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας
Ημερομηνία εορτής: 12/02/2019Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας
Τύπος εορτής: Σταθερή.
Εορτάζει στις 12 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.
Άγιοι που εορτάζουν: Αγιος Μελετιος Αρχιεπισκοπος Αντιοχειας (; - 381)


Μέγεθος γραμματοσειράς κειμένου:Font ResizeFont ResizeFont Resize





Τὰς χεῖρας αἴρων Μελέτιος Κυρίῳ,
Ταῖς χερσί σου τίθημι τὴν ψυχήν, λέγει.
Δωδεκάτῃ Μελέτιος ἔδυ χθόνα πουλυβότειραν.

Βιογραφία
Ο Άγιος Μελέτιος γεννήθηκε περί το 310 μ.Χ. στην Μελιτηνή της Μικράς Αρμενίας. Η μαρτυρία περί της πρώτης εμφανίσεώς του στο προσκήνιο της ιστορίας, λίγο μετά το έτος 357 μ.Χ., τον καταδεικνύει ως αντίπαλο των αιρετικών Ομοιουσιανών και οπαδό του Επισκόπου Καισαρείας της Παλαιστίνης Ακακίου, ο οποίος δια Συνόδου, το έτος 358 μ.Χ., εκλέγει τον Άγιο Μελέτιο ως Επίσκοπο Σεβαστείας. Λόγω όμως της σφοδράς αντιδράσεως των οπαδών του προηγουμένου Επισκόπου Σεβαστείας Ευσταθίου, παραιτείται και μεταβαίνει στη Βέροια της Συρίας. Το 360 μ.Χ. εκλέγεται Πατριάρχης Αντιοχείας, μετατεθέντος του Πατριάρχου Ευδοξίου στον πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως. Όταν ο Άγιος έφθασε στην Αντιόχεια, όλοι οι πιστοί βγήκαν στους δρόμους, για να τον υποδεχθούν και να λάβουν την ευλογία του. Στη νέα του όμως έδρα ο άγιος Μελέτιος παρέμεινε ένα μόνο μήνα, αφού οι αιρετικοί Αρειανοί έπεισαν τον αυτοκράτορα Κωνστάντιο (337 - 361 μ.Χ.) να τον εξορίσει στην Αρμενία και να εκλέξει στη θέση του τον παλαιό συνεργάτη του Αρείου Ευζώιο. Τα ορθόδοξα φρονήματα του Αγίου, ως και η εξορία του και η αντικατάστασή του, συνετέλεσαν στη δημιουργία μεγάλης παρατάξεως των οπαδών του, που ονομάσθηκαν «Μελετιανοί». Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος εξαίρει τα αποτελέσματα της επιδράσεως του αγίου Μελετίου στους πιστούς της Αντιόχειας σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο άγιος Μελέτιος εθεμελίωσε τόσο και ενέβαλε τέτοιο ζήλο για την πίστη στους Χριστιανούς, ώστε, παρά τις αιρετικές δοξασίες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αργότερα, η διδασκαλία του παρέμεινε άσειστη. Επίσης, ο ιερός Χρυσόστομος διηγείται το ακόλουθο επεισόδιο, το οποίο συνέβη κατά την απομάκρυνση του Αγίου από την Αντιόχεια: ο διοικητής της πόλεως οδηγούσε έξω από την Αντιόχεια με άμαξα τον Άγιο, για να τον θέσει στον δρόμο της εξορίας. Τα πλήθη των ορθοδόξων το επληροφορήθηκαν και αμέσως έτρεξαν, για να ζητήσουν την ευχή του. Στη θέα όμως του διοικητού τόσο πολύ αγανάκτησαν για την άδικη εξορία του Αγίου, ώστε άρχισαν να λιθοβολούν τον αντιπρόσωπο του αυτοκράτορος. Και τότε ο Άγιος Μελέτιος, επειδή δεν μπορούσε να εμποδίσει με λόγια την παραφορά του λαού, εσηκώθηκε και επροστάτευσε με το σώμα του το διώκτη του.

Η εξορία του Αγίου ετερματίσθηκε στις αρχές του έτους 362 μ.Χ. δια του διατάγματος του νέου αυτοκράτορος Ιουλιανού του Παραβάτου (361 - 363 μ.Χ.) περί θρησκευτικής ελευθερίας όλων των υπηκόων. Ο Άγιος εξορίσθηκε και πάλι την άνοιξη του 365 μ.Χ. και το 371 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ουάλη (364 - 378 μ.Χ.) στην περιοχή Γήτασα της Αρμενίας, κοντά στα σύνορα της Καππαδοκίας, και είχε συχνή επαφή και επικοινωνία με τον Μέγα Βασίλειο. Επανήλθε στην Αντιόχεια το έτος 379 μ.Χ. Αμέσως συνεκάλεσε Σύνοδο, η οποία ομολογούσε την πίστη στις αποφάσεις της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου και κατεδίκασε όλες τις αιρέσεις.

Όταν ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Μέγας (379 - 395 μ.Χ.) συνεκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη το 381 μ.Χ. τη Β΄ Οικουμενική Σύνοδο, ο Άγιος Μελέτιος εκλήθηκε να λάβει μέρος στη Σύνοδο και μάλιστα ως πρόεδρος αυτής. Δυστυχώς, ο Άγιος εκοιμήθηκε λόγω ασθενείας, πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνόδου. Στην κηδεία συμμετείχε και ο αυτοκράτορας, τον δε επικήδειο εξεφώνησε ο Άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης (βλέπε 10 Ιανουαρίου), ο οποίος ομίλησε για τον απορφανισμό της Εκκλησίας της Αντιοχείας, της Συνόδου και ολόκληρης της Ανατολής, για την γλυκύτητα και την υπομονή του Αγίου Μελετίου, ως και για τους διωγμούς τους οποίους υπέστη.

Το ιερό λείψανό του μεταφέρθηκε αργότερα με μεγάλη πομπή στην Αντιόχεια και εναπετέθη στον τάφο του Αγίου Μάρτυρος Βαβύλα, Επισκόπου Αντιοχείας (βλέπε 4 Σεπτεμβρίου), στον ομώνυμο ναό.

Ἀπολυτίκιον  (Κατέβασμα)
Ἦχος γ’. Θείας Πίστεως.
Νόμον ἔνθεον, ἐμμελετήσας, τὴν οὐράνιον, γνῶσιν ἐκλάμπεις, τὴ Ἐκκλησία Ἱεράρχα Μελέτιε, τὴν γὰρ Τριάδα κηρύττων ὁμότιμον, αἱρετικῶν διαλύεις τᾶς φάλαγγας. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’
Κανόνα πίστεως, καὶ εἰκόνα πραότητος, ἐγκρατείας διδάσκαλον, ἀνέδειξε σε τῇ ποίμνῃ σου, ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια· διὰ τοῦτο ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά, τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια. Πάτερ Ἱεράρχα Μελέτιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Κοντάκιον
Ἦχος β’. Τοὶς τῶν αἱμάτων σου ρείθροις.
Ὀρθοδοξίας τοὶς τρόποις κοσμούμενος, τῆς Ἐκκλησίας προστάτης καὶ πρόβολος, ἐδείχθης παμμάκαρ Μελέτιε, καταπυρσεύων τὰ πέρατα δόγμασι, λαμπτὴρ Ἐκκλησίας φαεινότατε.

Ἕτερον Κοντάκιον
Ἦχος πλ. β’. Τήν σωματικήν σου παρουσίαν
Τήν πνευματικήν σου παῤῥησίαν δεδοικώς ὁ ἀποστάτης, φεύγει Μακεδόνιος· τήν πρεσβευτικήν δέ λειτουργίαν ἐκπληροῦντές σου οἱ δούλοι, πόθῳ σοί προστρέχομεν, τῶν Ἀγγέλων ἐφάμμιλε Μελέτιε, ἡ πύρινος ῥομφαία Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ ἡμῶν, ἡ πάντας τούς ἀθέους κατασφάττουσα, ὑμνοῦμέν σε τόν φωστῆρα, τόν φωτίσαντα τά πάντα.


Οπτικοακουστικό Υλικό
media
Ακούστε το απολυτίκιο!




Αγιογραφίες / Φωτογραφίες
Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας
Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας
Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας
Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας
Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας
Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας
Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας
Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος



***
ΠΗΓΗ

Επίσκεψη στο Άγιο Όρος και η αλλαγή μετά την εξομολόγηση

***

Επίσκεψη στο Άγιο Όρος και η αλλαγή μετά την εξομολόγηση





***

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ: Στις 09/11/2019 εορτάζουν:



***



Ἀκολουθία - Ἁγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως

Συνήθης Ἀκολουθία Ὄρθρου, τροπάρια & ἀναγνώσματα Λειτουργίας ἐδῶ.

Συντάκτης φυλλάδος: Νεκτάριος Μαμαλοῦγκος www.nektarios.gr
Μόνιμη ἀνάρτηση φυλλάδων: Ἱστολόγιον www.porphyrios.gr



Απολυτίκια και κοντάκια της ημέρας

09 Νοεμβρίου 2019

Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Σηλυβρίας τὸν γόνον καὶ Αἰγίνης τὸν ἔφορον, τὸν ἐσχάτοις χρόνοις φανέντα ἀρετῆς φίλον γνήσιον, Νεκτάριον τιμήσωμεν πιστοί, ὡς ἔνθεον θεράποντα Χριστοῦ, ἀναβλύζει γὰρ ἰάσεις παντοδαπὰς τοῖς εὐλαβῶς κραυγάζουσι. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ θαυματώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργοῦντι διὰ σοῦ πᾶσιν ἰάματα.



Αποφθέγματα

Προηγούμενο   |   Τυχαίο   |   Επόμενο     

Άγιος Βασίλειος ο ΜέγαςΕγώ κρίνω ότι κάνει το ίδιο σφάλμα και εκείνος, που δεν επιπλήττει τους σφάλλοντες, και εκείνος που είναι υπερβολικός στις τιμωρίες.

***
ΠΗΓΗ